RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Kneginja Jelisaveta postala pokrovitelj Akademije umetnosti

Kneginja Jelisaveta postala pokrovitelj Akademije umetnosti

Njeno Kraljevsko Visočanstvo kneginja Jelisaveta Karađorđević potpisala je Povelju o pokroviteljstvu nad Akademijom umetnosti iz Beograda na svečanosti upriličenoj u prostorijama Akademije umetnosti, u petak, 5. novembra 2010. godine, u 14 časova. U prisustvu gospodina Dragana Babića i dela zaposlenih na Akademiji, Dušan Đoković, osnivač i predsednik Saveta Fakulteta, ukratko se podsetio početka i najvažnijih trenutaka dugogodišnjeg prijateljstva između princeze Jelisavete i Akademije umetnosti, a posebno je ukazao na Princezinu posvećenost misiji očuvanja kulture i nasleđa Srbije kroz pružanje podrške darovitim mladim umetnicima, naučnicima i sportistima.

Uz šampanjac i u svečanoj atmosferi, članovi Uprave i nastavnici Akademije umetnosti najtoplije su se zahvalili kneginji Jelisaveti na dobroj volji da ohrabri i nadahne mlade umetnike koji svoj dar oblikuju u okviru ove institucije.

Akademija umetnosti uživa decenijski ugled visokoškolske institucije koja sve studijske programe realizuje sa misijom pripremanja studenata za globalni svet profesionalizovane umetnosti.

Akademija umetnosti se obraća odabranima koji svoja profesionalna stremljenja prepoznaju u akademskim studijama Advertajzinga i dizajna, Glume, Dizajna zvuka i muzičke produkcije, Dramaturgije, Produkcije u umetnosti i medijima, TV režije, Filmske i TV kamere, Filmske i TV montaže, Filmske režije i Fotografije.

Akademija umetnosti uključuje se u jedinstven evropski obrazovni prostor uvažavanjem principa Bolonjske deklaracije i drugih dokumenata vezanih za bolonjski proces. Zahvaljujući novouspostavljenom akademskom pulsu, nastavnici su u stalnom kontaktu sa studentima, studenti živo učestvuju u interaktivnoj nastavi, a savermene metode podučavanja omogućavaju da se većina postignuća uspešno ostvari u kreativnoj razmeni. Poštujući osnovna načela Evropske zone visokog obrazovanja, Akademija umetnosti: tretira obrazovanje kao razvojnu, a ne socijalnu kategoriju; prilagođava nastavni plan standardima moderne nastave i učenja; obezbeđuje objektivno ocenjivanje uz kontinuirano praćenje postignuća studenata; primenjuje stalnu kontrolu i mehanizme razvoja kvaliteta; angažuje studente kao ravnopravne partnere u nastavnom, umetničkom, stvaralačkom i istraživačkom procesu.

Pored stalno angažovanih renomiranih umetnika i teoretičara – profesora i saradnika u nastavi, Akademija umetnosti poziva i gostujuće domaće i strane predavače i mentore iz umetničke i medijske produkcije. Negujući talenat, afinitete i profesionalno opredeljenje svakog od svojih studenata, Akademija umetnosti podstiče mlade ljude da i pre završetka studija uspešno objavljuju svoja autorska dela i osvajaju prestižne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima.

Akademija umetnosti nudi četvorogodišnje osnovne akademske studije u oblastima dramskih i audiovizuelnih, muzičkih, likovnih i primenjenih umetnosti i dizajna, kao i jednogodišnje master i trogodišnje doktorske umetničke studije, kojima se opravdano može konkurisati za angažman u teatrima, galerijama, filmskim, radijskim i televizijskim kućama, agencijama i multimedijalnim projektima, ili nastaviti akademsko usavršavanje širom Evrope.

Akademija umetnosti se upisala u akademsku biografiju Srbije kao prva – i skoro punih godinu dana JEDINA AKREDITOVANA – visokoškolska ustanova u polju umetnosti, a takođe i kao prvi umetnički fakultet koji je stekao zvaničnu dozvolu za rad.

Saznajte više…