RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Kneginja Jelisaveta – gošća na venčanju princa Vilijema i Kejt Midlton

Kneginja Jelisaveta – gošća na venčanju princa Vilijema i Kejt Midlton

Njeno Kraljevsko Visočanstvo kneginja Jelisaveta Karađorđević prisustvovala je venčanju britanskog princa Vilijema (William) i Kejt Midlton (Cahterine Middleton), održanom u petak, 29. aprila 2011. godine, u Vestminsterskoj opatiji u Londonu. Kneginja je, nakon ceremonije, bila gošća i na svečanom prijemu u Bakingemskoj palati, na kome je mladom paru sreću poželelo 650 zvanica  iz redova inostranih kraljevskih porodica, britanskih zvaničnika, porodice i prijatelja mladenaca.

Princeza Jelisaveta među članovima inostranih kraljevskih kuća u Vestminsterskoj opatiji

Veče uoči venčanja, u četvrtak, 28. aprila, kneginja Jelisaveta je bila prisutna na svečanoj večeri u luksuznom hotelu “The Mandarin Oriental” u Hajd parku. Domaćini ovog prijema su bili Kraljica Elizabeta II i Vojvoda od Edinburga, a pored članova britanske kraljevske porodice, lista gostiju je obuhvatila imena pripadnika drugih kraljevskih kuća Evrope, Azije i Afrike, pa su, osim kneginje Jelisavete, među zvanicama bili i: španska kraljica Sofija i princ Filip i princeza Leticija, danska kraljica Margareta, norveški kralj Harald V i kraljica Sonja, belgijski princ Filip i princeza Matilda, Veliki Vojvoda od Luksemburga, holandski krunski princ Vilijem-Aleksandar, švedska krunska princeza Viktorija, princ Albert II od Monaka, srpski princ Aleksandar i princeza Katarina, bugarski kralj Simeon II i kraljica Margarita, grčki kralj Konstantin i kraljica Ana-Marija, rumunski kralj Mihajlo i krunska princeza Margariga, krunski princ Bahreina, sultan Bruneja, kraljevi Svazilenda i Tonge i drugi.

Princeza Jelisaveta, Romanova po majci, direktan je potomak ruske carice Katarine Velike. Kćerka je princeze Olge od Grčke i Danske i princa Pavla od Jugoslavije, a po ocu je unuka princeze Aurore Demidov i praunuka princeze Elene Trubecki. U srodstvu je sa svim kraljevskim kućama Evrope, a bliska je rođaka britanskog princa Čarlsa, Vojvode od Kenta, španske kraljice Sofije, kralja Mihajla od Rumunije, kralja Konstantina od Grčke i holandske kraljice Beatrise.

Kneginja Jelisaveta je u četvrtak 28. aprila 2011. godine, gostovala u televizijskoj emisiji “E! News”. Prenosimo deo intervjua koji je Kneginja tom prilikom dala novinarki Ket Sedler (Catt Sadler):

Očigledno je da je sva svetska pažnja usmerena na venčanje koje će se odigrati ovog petka, ali Vi Ste bili i na prvom – kraljevskom venčanju Čarlsa i Dajane. Da li Ste dobro poznavali Dajanu?

– Znala sam je površno, Čarlsa poznajem mnogo bolje. Poslednji put kad sam je videla, provela sam vikend sa njima dvoma na selu u Engleskoj. Dajana je otišla u nedelju, a Čarls i ja smo čitavog popodneva igrali žmurke sa dečacima, skakali smo po sofama i divno se proveli. On je fantastičan otac.

Naslovna strana programa venčanja princa Vilijema i Kejt Midlton

Kakav je Vaš utisak o Vilu, s obzirom na to da ga poznajete?

– Mislim da divno izgleda. Obojica su predivni i veoma različiti. Doživeli su užasnu traumu i mislim da su to podneli neverovatno dobro, što nije lako. Svi doživljavamo teške trenutke, ali mora da je bila noćna mora izdržati ih pred očima javnosti. (…) Kao što sam rekla, Čarls je divan otac i uvek je bio blizak sa svojim sinovima. Njih trojica imaju divan odnos, veoma prisan i pun humora. On je veoma blag, jedno zaista izuzetno ljudsko biće. (…)

Da li imate neki savet za mladu devojku poput Kejt, koja udajom stupa u kraljevsku porodicu? Šta biste joj rekli?

– Koliko ona ima godina? 29? Mislim da verovatno već sve zna. Dajani je bilo mnogo teže, imala je tek 20 godina. Nije bila dovoljno zrela i mislim da joj je sve to moralo izgledati zastrašujuće.

Mislite li da će Kejt imati punu podršku u kraljevskoj porodici dok ulazi u ovu novu fazu svog života?

– Verovatno hoće. To takođe zavisi i od toga kako će se ona postaviti prema njima, a izgleda mi kao osoba koja može s tim da izađe na kraj.


Pogledajte intervju u celini…

Princeza Jelisaveta Karađorđević je gostovala i u emisiji “Piers Morgan Tonight” na TV stanici CNN, 28. aprila 2011. godine. Kneginja je sa poznatim novinarom razgovarala o svom prijateljstvu sa princom Čarlsom, detinjstvu prinčeva Vilijema i Harija, kao i o interesovanju javnosti za kraljevsko venčanje i značaju britanske monarhije, a ovde prenosimo deo tog intervjua:

“Kraljevskom venčanju će prisustvovati i članovi inostranih kraljevskih porodica. Pirs Morgan je imao priliku da razgovara sa princezom Jelisavetom od Jugoslavije, bliskom prijateljicom i rođakom princa Čarlsa.

– Sećam se da sam kao dete prisustvovala krunisanju Kraljice, bila sam na prvom venčanju princa Čarlsa, takođe i na njegovom drugom venčanju…

(…)

Princ Čarls je jedan od vaših najbližih prijatelja, vaš rođak…

– Tačno. Upoznala sam ga još kad je imao dve godine.

Da li je on veoma uzbuđen zbog svega ovoga?

– Sigurna sam da jeste. Znate, on je divan otac. Sećam se davnih dana i boravka u Sendringemu (kraljevsko imanje Sendringem (Sandringham) u Norfoku, prim. prev.), kada smo se igrali žmurke sa Harijem i Vilijemom. Neverovatno smo se zabavljali, a on je bio tako posvećen toj deci, tako komunikativan… Čarls je toliko dobar otac, da ga je teško dovoljno nahvaliti.

Sutrašnji dan je važan ne samo za kraljevsku porodicu, već i za Britaniju. Zašto je, po vašem mišljenju, čitav svet tako opčinjen britanskom kraljevskom porodicom i događajem ove vrste?

– Zbog toga što je reč o fantastičnoj tradiciji koja nikad nije prekinuta, za razliku od moje zemlje, u kojoj je monarhija oborena pre 60 godina i neće biti ponovo uspostavljena. Ali, ovde je to tradicija i mislim da ljudima na neki način podiže duh…” (CNN, Piers Morgan Tonight, 28. april 2011.)


Insert iz emisije “Piers Morgan Tonight”

Saznajte više…