RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Princeza Jelisaveta otvorila izložbu slika Olje Ivanjicki

Princeza Jelisaveta otvorila izložbu slika Olje Ivanjicki

Princeza Jelisaveta Karađorđević je u utorak, 10. maja 2011. godine, otvorila izložbu slika “Sazvežđe Olje Ivanjicki”, postavljenu u Kući kralja Petra (Vase Pelagića 40, Beograd). Izložbu su organizovali Fond Olge Ivanjicki, Opština Savski Venac i prijatelji velike slikarke, obeležavajući 80 godina od njenog rođenja i verujući da je važno sećati se i podsećati onog što je Olja često nazivala ostavštinom za budućnost.

Uvodnu reč na otvaranju izložbe imala je Dušanka Subotić-Homen, direktorka Fonda Olge Ivanjicki: “Želim da vam kažem ono što je Olja uvek govorila – da ne ide za uspehom, već za trajanjem. Upravo njeno trajanje ostvarujemo ovom izložbom. Želimo da ispunimo poslednju Oljinu želju, a to je da se otvori stalna postavka, bilo u kući kralja Petra ili izgradnjom galerije na Kosančićevom vencu, koja je obećana Olji za života, a i posle njene smrti.”

Kneginja Jelisaveta se prisutnim posetiocima obratila duhovitim sećanjem na svoj prvi susret sa velikom umetnicom: “Olja je večeras sigurno ovde sa nama, ali mora biti da joj je žao što nije i fizički prisutna, jer je mnogo volela život i ljude. Kada smo se prvi put srele, gledala me i rekla da stanem, jer joj treba moj profil. Kada sam je upitala zašto, odgovorila mi je da želi da napravi Karađorđev portret, jer smo slični. Kasnije sam bila poznata kao Karađorđe bez brkova!”

Postavka “Sazvežđe Olja Ivanjicki” obuhvata dela nastala od 60-ih godina XX veka do 2009. godine, a beogradska publika prvi put može da vidi poslednju sliku Olje Ivanjicki, pod naslovom “Oni donose odluku”. Izložba je do sada prikazana u Vašingtonu, Adis Abebi, Stokholmu i Parizu, a za beogradsku publiku će biti otvorena sve do 30. maja 2011. godine.

Naslovna strana pozivnice za otvaranje izložbe slika Olje Ivanjicki

Prema najavi organizatora, posetioci Kuće kralja Petra na Senjaku biće u prilici da vide deo ogromnog stvaralačkog opusa Olje Ivanjicki. Izložba koja je nedavno gostovala u Parizu upotpunjena je i delima iz zaostavštine Olje Ivanjicki, portretima Salvadora Dalija, Pikasa, Van Ajka, Leonarda da Vinčija ali i Majkla Džeksona i Helene Blavacke. Pored ovih retko prikazivanih dela Olje Ivanjicki, izložba je dopunjena i slikama iz privatnih kolekcija.

Olja Ivanjicki rođena je u Pančevu 1931. godine, u ruskoj bolnici, a njeni roditelji u Srbiju stigli kao prognanici iz Rusije posle Oktobarske revolucije. Srednju školu završila je u Kragujevcu, a Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1957. godine. Kao stipendista Fordove i Fulbrajtove fondacije 1962. godine je boravila u Sjedinjenim Američkim Državama, a usavršavala se i u Italiji, Francuskoj, Engleskoj i Španiji. Imala je 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Osvojila je mnoga priznanja, među kojima i Vukovu nagradu za životno delo. Umrla je 24. juna 2009. godine u Beogradu.

U svom umetničkom opusu Olja Ivanjicki spojila je nespojivo – kosmonaute i renesansne dame, Ruse i Amerikance, mitove i holivudske dive, interplaneratna istraživanja i humor pop-arta, donela nam je portrete Meseca, Marsa bolje od svakog kosmonauta, spojila sve u hronologiji trajanja.

Trajanje je kao kategoriju najviše cenila. Govoreći da je umetnost pre svega promišljanje, beleženje, življenje svog doba, upozoravala je, klasifikovala, promišljala, beležila, slikala, vajala, neumorno crtala i stvarala jedno novo sazvežđe koje nam je nesebično ostavila u amanet, nadajući se da će i buduće generacije moći da u tom sazvežđu pronađu deo sebe i osete deo zvezdanog beskraja koji nam je nesebično približila Olja Ivanjicki, jedinstvena umetnica i ikona Beograda.

Saznajte više…