RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Monografija “Muzej kneza Pavla” – promocija izdanja na engleskom jeziku

Monografija “Muzej kneza Pavla” – promocija izdanja na engleskom jeziku

Iz štampe je izašla monografija “Muzej kneza Pavla” na engleskom jeziku (“The Prince Paul Museum”, Narodni muzej, Beograd, 2012.), a ovo kapitalno izdanje svečano je promovisano u Narodnom muzeju u Beogradu, u sredu, 11. aprila 2012. godine, u 18 h. Na prezentaciji monografije govorili su: Tatjana Cvjetićanin, direktor Narodnog muzeja, Ksenija Todorović, urednica izdanja na engleskom jeziku, dr Irina Subotić, istoričar umetnosti i profesor na Filozofskom fakultetu, i dr Miroslav Timotijević, dok je o zaostavštini kneza Pavla govorila njegova kćerka, princeza Jelisaveta Karađorđević.

Monografska publikacija “Muzej kneza Pavla” izvorno se pojavila u izdanju Narodnog muzeja još 2009. godine, u ediciji “Muzejske godine”. Knjiga svedoči o istorijatu i ogromnom kulturnom značaju Muzeja kneza Pavla, kao i o ulozi kneza Pavla Karađorđevića u osnivanju ove institucije, sakupljanju i organizovanju njenog umetničkog blaga i ucrtavanja Beograda i Kraljevine Jugoslavije na mape moderne umetnosti i kulture Evrope i sveta.

Monografija Muzej kneza Pavla izdata je zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije, a rezultat je višegodišnjeg istraživanja brojnih stručnjaka, poznavaoca istorijskih i kulturnih prilika koje su oblikovale život Muzeja. Tekstove koji su objavljeni u izdanju monografije na srpskom, kao i na engleskom jeziku, potpisali su: dr Irina Subotić, Lidija Ham-Milovanović, mr Veselinka Ninković, dr Dubravka Preradović, Ljiljana Čubrić, Aleksandra Petrović, Gordana Stanišić i dr Aleksandar Ignjatović. Knjiga je veoma bogato ilustrovana reprodukcijama umetničkih dela u punom koloru, a njenu posebnu vrednost predstavlja objavljivanje do sada nedostupnih arhivskih materijala i dokumentacije, kao i fotografija iz privatnih kolekcija, pri čemu je obim tekstova u engleskom izdanju nešto sažetiji nego u izdanju monografije na srpskom jeziku, dok su likovni prilozi zadržani u celosti. Svojim likovnim i grafičkim uređenjem i izuzetno kvalitetnom štampom, ovo delo stoji rame uz rame sa najlepšim svetskim izdavačkim poduhvatima.


Kneginja Jelisaveta na promociji monografije “Muzej kneza Pavla” (Narodni muzej, 1.12.2009.)

Saznajte više…