RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Premijerno prikazan dokumentarni film o posthumnom povratku kneza Pavla u otadžbinu

Premijerno prikazan dokumentarni film o posthumnom povratku kneza Pavla u otadžbinu

Premijera filma "Miris bosiljka"Dokumentarni film “Miris bosiljka”, posvećen polaganju posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića u porodičnu kriptu na Oplencu i istorijskom pomirenju kneza Pavla i srpskog naroda, premijerno je prikazan u punoj Dvorani Jugoslovenske kinoteke u Beogradu u sredu, 27. marta 2013. godine. Datum za prvo prikazivanje ovog filmskog ostvarenja, snimljenog u produkciji Fondacije “Milan Đoković”, nije odabran nimalo slučajno: reč je o danu u kome je navršena 72. godišnjica od demonstracija i puča koji su kneza Pavla i njegovu porodicu oterali u izgnanstvo, a Kraljevinu Jugoslaviju gurnuli u stradanja II Svetskog rata.

Knez Pavle se za života nije vratio u svoju otažbinu, ali je kneginja Jelisaveta punih 25 godina nastojala da skine ljagu sa njegovog imena: prikupljala je dokumenta po arhivama, inicirala pisanje o 27. martu, neumorno radila na pravednom vrednovanju uloge kneza Pavla u istoriji Srbije XX veka, što je krajem 2011. godine ishodovalo sudskom rehabilitacijom Kneza i poništavanjem odluke iz 1945. godine kojom je proglašen ratnim zločincem. Nedugo potom, posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole ekshumirani su sa groblja u Švajcarskoj, preneti u Srbiju i 6. oktobra 2012. godine, uz najviše državne počasti, sahranjeni na Oplencu, što je zabeleženo i filmom Fondacije “Milan Đoković”.

Premijera filma "Miris bosiljka"Svečanom prikazivanju filma “Miris bosiljka” prisustvovali su: Nj.K.V. kneginja Jelisaveta Karađorđević, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević, princeza Katarina i prinčevi Petar i Filip, Njegovo preosveštenstvo episkop remezijanski g. Andrej, Protojerej-stavrofor Petar Lukić, starešina Saborne crkve u Beogradu, predstavnici Vlade Republike Srbije, Vojske i Žandarmerije, članovi diplomatskog kora, kao i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

Dušan Đoković, upravitelj Fondacije “Milan Đoković”, pozdravio je publiku pre samog početka filmske projekcije sledećim rečima:

“Vaša visočanstva, poštovana i draga kneginjo Jelisaveta Karađorđević,

duboko uvaženi izaslaniče Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, koji je blagoslovio ovaj događaj,

preosvećeni vladiko Andrej, časni oci, uvaženi predstavnici Predsedništva Srbije, uvaženi ministri Vlade Republike Srbije, predstavnici Vojske i Žandarmerije Republike Srbije, uvažene dame i gospodo,

Naša zajednička kneginja Jelisaveta Karađorđević ukazala je poverenje Fondaciji ‘Milan Đoković’ kao izvršnom producentu dokumentarnog projekta ‘Miris bosiljka’.

Premijera filma "Miris bosiljka"Jugoslovenska kinoteka nam je pružila mogućnost da na današnji dan, 27. mart, obeležimo ovaj datum u svojim sećanjima, kao poslednji dan kada su knez Pavle Karađorđević, kneginja Olga i kneževići Aleksandar, Nikola i kneginja Jelisaveta odlukom pučista napustili tlo Jugoslavije, da bi se posle godina izgnanstva, godina Kneginjine borbe za njihovu rehabilitaciju, vratili prošle, 2012. godine, uz veliku podršku Republike Srbije, u svoj večni dom, u kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Ovaj dokumentarni film posvećen je ovom događaju i njime izražavamo veliku zahvalnost svima koji su doprineli da ovaj istorijski i civilizacijski čin obogati istoriju srpskog naroda i kao takav bude prepoznat širom sveta.

Prisutnoj poštovanoj publici, koja je svojim zalaganjem doprinela značaju ovog događaja, posvećujemo ovu projekciju.”

Kneginja Jelisaveta zahvalila se gospodinu Đokoviću i prisutnim gostima: “Dragi Dušane, zahvaljujući Vama i Fondaciji, večeras ćemo gledati film o jednom istorijskom događaju koji je za mene veoma važan i lep, film koji do sada ni ja nisam videla.  Znam koliko ste ljubavi, truda i vremena uložili, i na tome sam jako zahvalna. Dragi gosti, dragi prijatelji, srećna sam što ste večeras sa nama i što ćemo zajedno podeliti ovo iskustvo. Hvala vam.”

Akademski slikar Dragan Stojkov ovom prilikom je kneginji Jelisaveti poklonio portret kneza Pavla, urađen po Kneževoj fotografiji načinjenoj po završetku studija na Oksfordu.

Dokumentarni film “Miris bosiljka” nastao je u produkciji Fondacije “Milan Đoković”, po scenariju i u režiji Dragana Elčića, redovnog profesora Televizijske režije na Akademiji umetnosti u Beogradu. Tekstove Petra Petrovića Njegoša, Jovana Dučića, Ivana Crnojevića, Isidore Sekulić i Nikole Petrovića govorili su Biljana Đurović i Nebojša Dugalić. Snimatelji su bili Nemanja Petrović i Velimir Lukić; montažu i grafičku obradu potpisao je Nenad Jurišić; snimatelj zvuka je bio Tomislav Janković, a zvuk su obradili Nikola Cvijanović i Zoran Petković; postprodukciju su radili kuća “Cinnamon” i Ivica Videnović; organizator je bila Svetlana Đoković. U filmu su korišćena muzička dela kompozitora Draška Jankovića i Svetislava Božića. Stručni konsultanti na filmu su bili Dušanka Subotić Homen, Sava Mirić i protojerej stavrofor Petar Lukić.

Premijera filma "Miris bosiljka"

Premijera filma "Miris bosiljka"

Premijera filma "Miris bosiljka"

Premijera filma "Miris bosiljka"

Fond „Milan Đoković“ osnovan je 21. oktobra 2004. godine u Beogradu. Nazivajući novu instituciju imenom Milana Đokovića, osnivači nisu imali na umu samo negovanje uspomene na rad i dragoceno stvaralaštvo ovog velikana srpske kulture, već su se – prateći njegov trag – opredelili i da učine značajne napore na sveobuhvatnom unapređenju kulture, prosvete i nauke na domaćim prostorima. Fond je 2012. godine prerastao u Fondaciju “Milan Đoković”.

Fondacija svoje delovanje ostvaruje, u najvećoj meri, na planu obrazovanja, kroz podršku umetničkim poduhvatima i naučno-istraživačkom radu u oblasti nauka o umetnostima. Organizujući seminare, tribine, okrugle stolove i druge stručne i naučne skupove, pomažući talentovane studente osnovnih, diplomskih i doktorskih studija koji svoje mesto pronalaze u domenu kulture i nauke, otvarajući im mogućnost da svoja iskustva razmene sa kolegama u zemlji i inostranstvu – Fondacija suštinski doprinosi poboljšanju univerzitetske nastave u poljima Umetnosti i Društveno-humanističkih nauka.

Posebnu vrednost Fondacije „Milan Đoković“ predstavlja njena izdavačka delatnost, koja do danas obuhvata čitav niz pažljivo odabranih i brižljivo pripremljenih dela u oblasti pozorišne i filmske umetnosti. Ove knjige nisu namenjene samo ljubiteljima i poznavaocima, već mogu biti i vredni izvori znanja na studijskim programima svih fakulteta koji obrazuju buduće profesionalce u kulturi i medijima. Fondacija takođe predviđa i objavljivanje diplomskih, master i doktorskih radova najtalentovanijih studenata i mladih naučnika, monografija, stručnih radova i tematskih istraživanja, zbornika radova i raznovrsnih studija, a učestvuje i u produkciji pozorišnih predstava, muzičkih, filmskih, televizijskih i digitalnih multimedijalnih ostvarenja.

Saznajte više…