RSS RSS

» Fondacija » Događaji/Projekti » Princeza Jelisaveta primljena u Suvereni red vitezova hospitalera svetog Jovana od Jerusalima

Princeza Jelisaveta primljena u Suvereni red vitezova hospitalera svetog Jovana od Jerusalima

Princeza Jelisaveta Karađorđević primljena je 1994. godine u Suvereni red vitezova hospitalera svetog Jovana od Jerusalima, prestižnu organizaciju koja vodi poreklo još iz Srednjeg veka i vremena krstaških ratova. Princeza Jelisaveta ušla je u Red kao jedna od prvih žena u Americi, a Velikom Gospom je imenovana u znak priznanja za dobročinstvo i posvećeni humanitarni rad.

Suvereni red vitezova hospitalera nastao je 1291. godine, kada je šačica vitezova napustila Svetu zemlju i pronašla utočište na Kipru, gde je njihov vođa osnovao manastir i bolnicu. Red sv. Jovana je opstao i tokom vekova napredovao, a danas predstavlja uvaženu međunarodnu organizaciju koja ima ogranke širom sveta: u Sjedinjenim Državama, Evropi, na Malti, u Engleskoj i na Pacifiku. Vitezovi iz davnina su negovali bolesne, upravljali bolnicama i gradili palate, manastire, crkve, škole i izvodili druge javne radove. Moderni vitezovi XXI veka nastavljaju ovu plemenitu tradiciju, i dalje se upravljajući prema izvornom idealu – da budu gostoljubivi, velikodušni i istinski dobročinitelji.

Proces selekcije novih članova Reda izuzetno je strog, a kandidat koji je pozvan da se priključi organizaciji može to smatrati pravom čašću. Princeza Jelisaveta ne samo da je postala Velika Gospa Reda vitezova sv. Jovana, već je imenovana i za predstavnika Reda u Ujedinjenim Nacijama. Princeza je u Red primljena u San Francisku, na lepom ritualu koji odražava sve duhovne i istorijske vrednosti svojstvene ovoj drevnoj organizaciji.

Pozivnica za humanitarni prijem "Zdravica ruskoj modi"

Učestvujući tokom godina u radu Reda pravoslavnh vitezova hospitalera svetog Jovana od Jerusalima, princeza Jelisaveta je prisustvovala i podržavala brojne humanitarne akcije. Jedna od takvih prilika bila je i manifestacija “Zdravica ruskoj modi”, koju je Princeza organizovala u saradnji sa grofom Nikolasom Bobrinskim u Stalnoj misiji Ruske Federacije pri Ujedinjenim Nacijama u Njujorku, 19. februara 1998. godine. Svi prihodi sa ovog prijema upućeni  su Fondaciji princeze Jelisavete za realizaciju programa “Helping Hearts”, kojim se obezbeđuju operacije srca krtično ugroženoj deci iz Srbije, odnosno Redu pravoslavnih vitezova svetog Jovana, koji pomaže decu-invalide iz Rusije, mališane sa AIDS-om u rumuniji, gruzijsku decu koja boluju od tuberkuloze itd.

Gala prijem “Zdravica ruskoj modi” obuhvatio je koktel, večeru, ples i modnu reviju kreacija inspirisanih ruskom narodnom nošnjom. Počasni gosti večeri bili su Njegova Ekselencija Sergej Lavrov, Stalni predstavnik Ruske Federacije u Ujedinjenim Nacijama, i njegova supruga, a prijemu su prisustvovale brojne ugledne zvanice: princ Mihajlo od Grčke sa suprugom, princ Aleksandar Romanov i njegova žena, ambasadori Lihtenštajna, Filipina, Mađarske i Belorusije, modni dizajner Karolina Herera, televizijski voditelj i zabavljač Merv Grifin, glumac Karl Malden, glumica Ketrin Oksenberg, kći princeze Jelisavete, i drugi.

Ruski pravoslavni ogranak Reda vitezova svetog Jovana od Jerusalima izvorno je osnovan 1798. godine od strane Njegovog Carskog Visočanstva ruskog cara Pavla I. Savremeni Suvereni red pravoslavnih vitezova hospitalera jeste neprofitna humanitarna organizacija koja neguje plemenite ideale viteštva i čovekoljublja. Ogranak je, od svog osnivanja, u puno članstvo primao ravnopravno dame i gospodu. Misija Reda sastoji se u pružanju pomoći nastradalima od prirodnih katastrofa i podrške radu Pravoslavne crkve. Od pada komunizma, Red je svoju humanitarnu delatnost fokusirao na Rusiju i druge bivše sovjetske republike, pomažući siromašnu i bolesnu decu.

Saznajte više…