RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Tekst kneginje Jelisavete objavljen na blogu Akia Macumure

Tekst kneginje Jelisavete objavljen na blogu Akia Macumure

Uvaženi posetioci,

Sa ponosom objavljujemo da je humanista Akio Macumura (Akio Matsumura) 22. jula 2010. godine na svom blogu preneo tekst “The Desire to Improve Ourselves” (Želja da postanemo bolji)  kneginje Jelisavete Karađorđević, izvorno objavljen početkom meseca na Internet prezentaciji organizacije East West Bridge, a nekoliko dana kasnije i u Blog sekciji našeg sajta, pod naslovom “Ima li još uvek vremena?”.

Prijateljstvo kneginje Jelisavete i gospodina Macumure traje već punih 20 godina, a započeto je u januaru 1990. godine, kada je Kneginja učestvovala u radu konferencije Svetskog foruma (Global Forum) u Moskvi, mirovnom skupu organizovanom na inicijativu Akia Macumure. Zahvaljujući Princezinom angažovanju, događaju su prisustvovali i gosti iz Beograda – episkop Sava, muftija Jusufspahić i Dragan Dragojlović, Ministar vera. Mirovnom konferencijom je predsedavao predsednik Mihail Gorbačov, a skup je okupio hiljadu delegata iz čitavog sveta, među kojima su bili brojni uticajni političari, naučnici i verski lideri.

Akio Macumura preko 30 godina neguje retku sposobnost da međusobno poveže ljude svih rasa, nacija, religija i ideoloških uverenja, pomažući im da pronađu zajednički jezik i razreše duboke konflikte koji ih razdvajaju. Mnogi državnici, čelnici međunarodnih korporacija i verske vođe imali su priliku da svedoče veštini sa kojom gospodin Macumura pristupa najtežim situacijama, navodeći zavađene strane da prevaziđu tabue, napuste dogmatske sisteme verovanja i počnu međusobno da sarađuju na razrešavanju sukoba. Akio Macumura je, tokom svoje duge karijere u Ujedinjenim nacijama i srodnim organizacijama, inicirao i organizovao brojne konferencije i druge događaje koji su imali za cilj da ukažu na uzajamnu povezanost svih nacija i kultura širom planete Zemlje, kao što su: Centralna azijska parlamentarna i duhovna konferencija (Turska, 1997.); Svetski samit o pomirenju, kome su predsedavali izraelski premijer Jicak Rabin i Jaser Arafat (1995); Parlamentarna konferencija o planeti Zemlji (Brazil, 1992.); Svetski forum, kome je predsedavao ruski predsednik Mihail Gorbačov (Rusija, 1990.); itd.

 

Akio Macumura danas važi za svetskog stručnjaka u oblasti razrešavanja konflikata, i angažovan je kao konsultant međunarodnih korporacija, vladinih organizacija i nevladinog sektora.

Saznajte više…