RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Princeza Jelisaveta učestvuje u javnom čitanju drame “Konačna istina – Olga i Pavle Karađorđević”

Princeza Jelisaveta učestvuje u javnom čitanju drame “Konačna istina – Olga i Pavle Karađorđević”

Uvaženi posetioci,

Savelikim zadovoljstvom vas pozivamo na javno čitanje drame “Konačna istina – Olga i Pavle Karađorđević” Veroslava Rančića koje teatar “Madlenianum” organizuje u četvrtak, 7. jula 2011. godine, u 20 časova, na svojoj sceni “Bel Etage”. U velikom glumačkom ansamblu kneževski par predstaviće Tihomir Stanić i Vanja Milačić, a pored njih učestvuju i Miloš Timotijević, Milica Janketić, Svjetlana Knežević, Dejan Đurović, Dragan Vujić i drugi. Poseban kuriozitet ove umetničke večeri biće nastup kneginje Jelisavete Karađorđević, kćerke kneza Pavla i kneginje olge, koja će govoriti prolog i epilog komada.

Ulaz je slobodan. Dobro došli!

Dramski tekst “Konačna istina – Olga i Pavle Karađorđević” nastao je prema istoimenoj knjizi Veroslava Rančića, objavljenoj 2009. godine u izdanju Grafičkog ateljea “Dereta”. Prema najavi “Madlenianuma”, drama počinje tamo gde se završava čuvena drama “Knez Pavle” Slobodana Selenića, tj. počinje sa Drugim svetskim ratom, a završava se pogibijom Nikole Karađorđevića, sina kneza Pavla i kneginje Olge, u Londonu 1954. godine. Autor se u pisanju ovog dela koristio mnogim ekskluzivnim izvorima informacija, a pre svega sećanjima same kneginje Jelisavete. Veroslav Rančić je 4 godine prikupljao materijal za ovu romansiranu biografiju Olge i Pavla Karađorđevića, pretražujući arhivsku građu i bogatu literaturu o knezu Pavlu, štampanu u Srbiji i u inostrastvu. Prema njegovim rečima, objavljivanje romana i javno čitanje drame nisu samo prilike da se još jednom kaže istina o ulozi kneza Pavla u prelomnim događajima vezanim za potpisivanje Trojnog pakta, demonstracije od 27. marta 1941. god, i šestoaprilsko bombardovanje Beograda, već se radi i o divnoj ljubavnoj priči.

Drama “Konačna istina” biće predstavljena javnosti u okviru ciklusa javnih čitanja novih dramskih tekstova, putem kojeg teatar “Madlenianum” želi da oslušne raspoloženje publike. Gledaoci će na taj način biti u prilici da svojim reakcijama utiču na oblikovanje jesenjeg repertoara ovog beogradskog pozorišta.

Saznajte više…