RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Osvećenje doma kneginje Jelisavete Karađorđević

Osvećenje doma kneginje Jelisavete Karađorđević

Osvećenje doma kneginje Jelisavete (Foto: Rajko R. Karišić)Njegovo Preosveštenstvo Episkop Mitropolije australijsko-novozelandske g. Irinej, u ime Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja, izvršio je 16. jula svečani čin osvećenja doma kneginje Jelisavete, kćerke kneza Pavla i kneginje Olge, doma koji joj je nakon 70 godina konačno vraćen.

Preosvećenom Vladiki sasluživao je protojerej-stavrofor Petar Lukić uz pojanje đakona Aleksandra Sekulića. Ovaj istorijski događaj predstavlja ispravljanje velike i višedecenijske nepravde koja je učinjena časnom domu kneza Pavla, ali i celokupnom srpskom narodu, koji je decenijama hodio kroz tamu i bespuća bezbožnih ideologija, koje su se zasnivale na otimanju pošteno stečenih dobara i eliminisanju svih onih obrazovanih ljudi koji su svedočili evropski ugled srpskog naroda pre Drugog svetskog rata.

Pošto se Srbija konačno vraća sebi, prema rečima vladike Irineja, vila će od sada nositi ime “Olga”, kako i dolikuje živom sećanju na značaj i ulogu jedne ovako važne osobe u istorijski teškim trenucima za nekadašnju državu. Majka princeze Jelisavete, kneginja Olga, i njene sestre Marina i Elizabeta – važile su za najlepše princeze Evrope, o kojima se uvek govorilo sa svim pohvalama i sa dužnim poštovanjem.

Kneginja Olga Karađorđević

Kneginja Olga Karađorđević

Kćerka grčkog princa Nikole i ruske velike kneginje Jelene Vladimirovne, zaslužila je da njeno dete – kneginja Jelisaveta, konačno stupi u majčin dom, kao i da dom vile “Olge” od sada bude ispunjen onom živom lepotom koju nam u svet svima donosi samo Božji blagoslov, onaj dar Hristov koji nam ovaj svet ne može podariti, ali na sreću ni oduzeti.

Sa toplim željama da se svi članovi porodice kneza Pavla i kneginje Olge što češće u radosti sastaju u ovom divnom zdanju, Njegovo Preosveštenstvo Episkop australijsko-novozelandski g. Irinej je preneo srdačne pozdrave i čestitke Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja povodom ovog izuzetnog događaja, kojim se višeslojan istorijski talog uklonio zbog nepravedno uzurpirane imovine porodice Karađorđević. U nadi da će se Zakonom o restituciji svakoj osobi kojoj je imovina nekada nacionalizovana, oduzeta ili uništena – danas njima ili njihovim potomcima vratiti u vlasništvo, nadoknaditi ili ponovo izgraditi, ostajemo u uverenju da će vreme koje je pred nama doneti neku lepšu, svetliju i blagosloveniju budućnost, budućnost kojoj bi se svaki pošteni stanovnik zemlje Srbije radovao i svesrdno podržao.

Svi članovi porodice Karađorđević i više prisutnih gostiju primili su blagoslov Preosvećenog Vladike Irineja uz mirosanje osvećenim uljem.

Autor teksta: đakon Aleksandar Sekulić
Foto: Rajko R. Karišić

Izvor: Srpska pravoslavne crkva (kliknite da pogledate više fotografija sa ovog događaja)

Saznajte više…