RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Kneginja Jelisaveta otvorila osnovnu školu u Kini

Kneginja Jelisaveta otvorila osnovnu školu u Kini

Princeza Jelisaveta otvorila osnovnu školu u KiniNj.K.V. princeza Jelisaveta Karađorđević je u oktobru 2016. godine prisustovala svečanom otvaranju osnovne škole Suverenog reda svetog Jovana od Jerusalima u oblasti Guangdong u Kini. Zahvaljujući dugogodišnjem posvećenom humanitarnom radu hongkonškog ogranka Reda, mnogi mladi ljudi iz ove regije više ne moraju satima da putuju do najbliže škole, već su dobili priliku da steknu kvalitetno obrazovanje u svom neposrednom okruženju i borave u savremenoj školskoj zgradi, opremljenoj po najnovijim didaktičkim i tehnološkim standardima.

U okviru ovog značajnog događaja, princeza Jelisaveta i ostale visoke zvanice su se srele sa gradskim zvaničnicima, ali su se i upoznale sa učenicima nove škole i njihovim roditeljima i drugim članovima njihovih porodica.

Princeza Jelisaveta otvorila osnovnu školu u Kini

Princeza Jelisaveta i gradonačelnica

Princeza Jelisaveta Karađorđević primljena je 1994. godine u Suvereni red vitezova hospitalera svetog Jovana od Jerusalima, prestižnu organizaciju koja vodi poreklo još iz Srednjeg veka i vremena krstaških ratova. Princeza Jelisaveta ušla je u Red kao jedna od prvih žena u Americi, a Velikom Gospom je imenovana u znak priznanja za dobročinstvo i posvećeni humanitarni rad.

Suvereni red vitezova hospitalera nastao je 1291. godine, kada je šačica vitezova napustila Svetu zemlju i pronašla utočište na Kipru, gde je njihov vođa osnovao manastir i bolnicu. Red sv. Jovana je opstao i tokom vekova napredovao, a danas predstavlja uvaženu međunarodnu organizaciju koja ima ogranke širom sveta: u Sjedinjenim Državama, Evropi, na Malti, u Engleskoj i na Pacifiku. Vitezovi iz davnina su negovali bolesne, upravljali bolnicama i gradili palate, manastire, crkve, škole i izvodili druge javne radove. Moderni vitezovi XXI veka nastavljaju ovu plemenitu tradiciju, i dalje se upravljajući prema izvornom idealu – da budu gostoljubivi, velikodušni i istinski dobročinitelji.

Princeza Jelisaveta otvorila osnovnu školu u Kini

Princeza Jelisaveta u poseti domu jednog od učenika nove škole

 

Saznajte više…