RSS RSS

» Fondacija » Istorijat » 1995-1996

1995-1996

Princeza Jelisaveta je 7. marta 1995. godine održala predavanje u okviru prestižnog ciklusa “Town Hall of Morris Lecture Series” u Sjedinjenim Američkim Državama. Sa publikom je razgovarala o humanitarnoj katastrofi i očajnom stanju  u ratom razrušenoj Jugoslaviji, kao i o aktivnostima njene Fondacija putem kojih nastoji da olakša patnju izbeglicama i deci-žrtvama rata. Pored princeze Jelisavete, u sezoni 1994-1995 nastupila su još i takva čuvena imena kao što su: TV reporter Stiv Kroft (Steve Kroft), pisac Ričard Rivs (Richard Reeves); TV lice Al Rouker (Al Roker); i dramska spisateljica Vendi Vaserstajn (Wendy Wasserstein), dobitnica Pulicerove nagrade i priznanja Toni.

Fondacija princeze Jelisavete je u septembru uručila pedijatrijskoj bolnici u Beogradu novu humanitarnu pošiljku u kojoj su dopremljeni lekovi, medicinska oprema i pejsmejkeri, a Princeza i Marti, doktor-klovn, iskoristili su ovu priliku da unesu novu radost i smeh u živote dece širom Srbije.

Premijerno izvođenje i prve dve reprize mjuzikla “Bring in ‘da Noise, Bring in ‘da Funk” brodvejskog pozorišta “Džozef Pap” (Joseph Papp Public Theater), igrani su u dobrotvorne svrhe 3., 4. i 5. novembra 1995. godine. Svim prihodima raspolagala je Fondacija princeze Jelisavete, a prikupljeni novac omogućio je nabavku i isporuku protetičkih udova za žrtve rata u bivšoj Jugoslaviji. Fondacija je, ovom prilikom, sakupila dovoljno sredstava da plati i pošalje proteze za čak tridesetoro dece u beogradskom Zavodu za ortopedsku protetiku, pri čemu su delovi naručivani specijalno za svakog malog pacijenta ponaosob.

Fondacija princeze Jelisavete je posvećeno pomagala Zavodu za ortopedsku protetiku i tokom čitave 1996. godine, a princeza Jelisaveta nije propustila da pri svakoj svojoj poseti Beogradu donese bar nešto od pomoći, makar i u ličnom prtljagu. Princeza i njena Fondacija su na taj način direktno doprinele da desetine mladih i odraslih pacijenata Zavoda RUDO lakše savladaju traume izbeglištva i vode zdrav, udoban i dostojanstven život.