RSS RSS

» Fondacija » Istorijat » 2003.

2003.

Okrugli sto sa naslovom “27. mart 1941: Knez Pavle u vihorima evropske politike” održan je od 25. do 27. marta 2003. godine u Domu Vojske u Beogradu. Na skupu su učestvovali istoričari i publicisti koji dobro razumeju istorijske okolnosti pod kojima su se odigrali događaji vezani za 27. mart 1941., a prisustvovala mu je i Nj.K.V. kneginja Jelisaveta Karađorđević.

Princeza Jelisaveta bila je domaćin manifestacije “Dani Španije u Beogradu”, održane u centru “Sava” od 28. maja do 2. juna. Tom prilikom je izjavila: “Upoznavanje drugih kultura, kao u ovom slučaju španske, samo je način da ocenimo gde smo mi kao narod i da tim putem vratimo poljuljano samopouzdanje i zadovoljstvo.”

Povodom godišnje promocije Samsung Future Show 2003., kompanija Samsung i njen zastupnik u Srbiji ERC Commerce Computers dodelili su princezi Jelisaveti specijalnu godišnju nagradu “za rad i dostignuća kojima je dala vodeći doprinos nacionalnom i kulturnom prestižu sredine u kojoj stvara”. Svečanost uručenja nagrada održana je u Beogradu, 17. septembra 2003. godine.

Princeza Jelisaveta prima nagradu DEMIURGUS PEACE INTERNATIONAL Svečana ceremonija dodele prestižne nagrade “Demiurgus Peace International” za 2002. godinu održana je 12. oktobra 2003. godine, u švajcarskom gradu Cugu (Zug). Pored princeze Jelisavete Karađorđević, nagradu su dobili i: Njegova Ekselencija V. V. Putin, tadašnji Predsednik Ruske Federacije; Njegova Svetost, Aleksej Drugi, Patrijarh Moskovski i sve Rusije; Velečasni dr Dezmond Tutu, umirovljeni anglikanski arhiepiskop Kejp Tauna (Južnnoafrička Republika); prof. Maulana Vahidudin Kan, predsednik Islamskog centra Al-Risala (Indija); prof. Majkl Vindi, direktor i osnivač Organizacije za rekonstrukciju naselja (Indija); i gospodin Ted Tarner, predsednik Fondacije Ujedinjenih Nacija.