RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Akademija umetnosti u Beogradu proslavila 16 godina postojanja

Akademija umetnosti u Beogradu proslavila 16 godina postojanja

Kneginja Jelisaveta, pokrovitelj Akademije umetnosti u Beogradu, bila je počasni gost svečanosti kojom je ova visokoškolska institucija proslavila prvih 16 godina svog postojanja.

Jubilej je obeležen 8. maja 2011. godine u Velikoj dvorani i Klubu “Akademije 28” u Beogradu, a prisutne zvanice, među kojima su bili prijatelji, nekadašnji i sadašnji profesori i studenti Akademije umetnosti, imale su priliku da uživaju u premijeri dokumentarnog filma o Fakultetu, odlomcima iz diplomske predstave “Protekcija” Branislava Nušića u izvođenju studenata IV godine Glume u klasi prof. Ivana Bekjareva, kao i u ponoćnom koncertu pijaniste Bogdana Đorđevića, studenta prve klase doktorskih umetničkih studija Akademije, uz jam session sa vokalnim solistima – studentima Glume na  Akademiji umetnosti.

Dušan Đoković, osnivač i predsednik Saveta Akademije umetnosti, svečanost je otvorio rečima: “Ovo je jubilej kojim objavljujemo svoj ponos na 16 godina postojanja! A slavimo ga u počast svima koji su doprineli da naša Škola umetnosti uđe u akademski registar srpske, regionalne i svetske baštine misije POKLONIMO SE UMETNOSTI!”, nakon čega je ukratko predstavio najvažnije uspehe Fakulteta i zahvalio se svim nastavnicima i saradnicima, koji su tokom proteklih deceniju i po posvećeno negovali talente brojnih generacija mladih umetnika.

Povelja o pokroviteljstvu princeze Jelisavete nad Akademijom umetnosti

Akademija umetnosti je prva privatna akademija umetnosti u regionu, a obraća se odabranima koji svoja profesionalna stremljenja prepoznaju u akademskim studijama Advertajzinga i dizajna, Glume, Dizajna zvuka i muzičke produkcije, Dramaturgije, Produkcije u umetnosti i medijima, TV režije, Filmske i TV kamere, Filmske i TV montaže, Filmske režije i Fotografije. Akademija umetnosti se upisala u akademsku biografiju Srbije kao prva – i skoro punih godinu dana JEDINA AKREDITOVANA – visokoškolska ustanova u polju umetnosti, a takođe i kao prvi umetnički fakultet koji je stekao zvaničnu Dozvolu za rad.

Kneginja Jelisaveta Karađorđević potpisala je Povelju o pokroviteljstvu nad Akademijom umetnosti u novembru 2010. godine, čime je potvrdila dobru volju da ohrabri i nadahne mlade umetnike koji svoj dar oblikuju u okviru ove institucije, kao i svoju posvećenost misiji očuvanja kulture i nasleđa Srbije kroz pružanje podrške darovitim mladim umetnicima, naučnicima i sportistima.

Saznajte više…