RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Kneginja Jelisaveta – dobitnica priznanja “Kapetan Miša Anastasijević”

Kneginja Jelisaveta – dobitnica priznanja “Kapetan Miša Anastasijević”

Njeno Kraljevsko Visočanstvo kneginja Jelisaveta Karađorđević dobitnica je ovogodišnjeg priznanja “Kapetan Miša Anastasijević”, za očuvanje tradicije, dobrotvorni i humanitarni rad. Nagrada koju dodeljuju kompanija Media Invent i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada Kneginji je pripala zbog neumorne borbe za istinu i rehabilitaciju kneza Pavla Karađorđevića i predani humanitarni i dobrotvorni rad.

Stručni žiri, čijim radom je predsedavao prof. dr Ilija Ćosić sa Univerziteta u Novom Sadu, u obrazloženju svoje odluke je naveo: “Kao poslednji živi Karađorđević rođen u Srbiji, princeza Jelisaveta je uspela da dokaže da princ Pavle nije izdao svoju zemlju. Svojom neumornom delatnošću pokazala je da porodica Karađorđević, iako je decenijama živela daleko od svoje zemlje, duboko utkana u srpsku istoriju…” Pored toga, Žiri je posebno istakao i Princezin plodan dobrotvorni i humanitarni rad, njeno nastojanje da preko svoje Fondacije i na druge načine pruži podršku deci i građanima kojima je potrebna pomoć, kao i širenje istine o srpskom narodu i Srbiji.

Priznanje “Kapetan Miša Anastasijević” je kneginji Jelisaveti uručeno na svečanosti koja je održana 9. aprila 2013. godine u Matici Srpskoj u Novom Sadu, u prisustvu istaknutih privrednika, stvaralaca, predstavnika vlasti, medija i drugih gostiju iz cele zemlje.

Priznanje “Kapetan Miša Anastasijević” sastoji se od Statuete i Povelje Kapetana Miše, umetničkog rada akademskog vajara Ljubiše Mančića iz Beograda. Nagradu dodeljuju Media Invent i Fakultet tehničkih nauka (FTN) iz Novog Sada, u saradnji sa privrednim komorama Beograda i Novog Sada i Privrednom komorom Vojvodine.

Među dosadašnjim dobitnicima ovog priznanja bili su i: Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej, ambasadori Rusije, Nemačke i Japana, Emir Kusturica, Ljubiša Samardžić i drugi istaknuti stvaraoci i javne ličnosti iz cele Srbije.

Saznajte više…