RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Snimak javnog čitanja drame KONAČNA ISTINA Veroslava Rančića

Snimak javnog čitanja drame KONAČNA ISTINA Veroslava Rančića

Uvaženi posetioci,

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo da posetite naš YouTube kanal i pogledate inserte iz snimka načinjenog tokom javnog čitanja drame “Konačna istina – Olga i Pavle Karađorđević” Veroslava Rančića, održanog 7. jula 2011. godine u beogradskom teatru Madlenianum. U velikom glumačkom ansamblu kneževski par predstavljali su Tihomir Stanić i Vanja Milačić, a pored njih učestvovali su još i Miloš Timotijević, Milica Janketić, Svjetlana Knežević, Dejan Đurović, Dragan Vujić i drugi. Poseban kuriozitet ove umetničke večeri bio je nastup kneginje Jelisavete Karađorđević, kćerke kneza Pavla i kneginje Olge, koja govorila prolog i epilog komada.

 

Dramski tekst “Konačna istina – Olga i Pavle Karađorđević” nastao je prema istoimenoj knjizi Veroslava Rančića, objavljenoj 2009. godine u izdanju Grafičkog ateljea “Dereta”. Prema najavi “Madlenianuma”, drama počinje tamo gde se završava čuveni komad “Knez Pavle” Slobodana Selenića, tj. počinje sa Drugim svetskim ratom, a završava se pogibijom Nikole Karađorđevića, sina kneza Pavla i kneginje Olge, u Londonu 1954. godine. Autor se u pisanju ovog dela koristio mnogim ekskluzivnim izvorima informacija, a pre svega sećanjima same kneginje Jelisavete. Veroslav Rančić je 4 godine prikupljao materijal za ovu romansiranu biografiju Olge i Pavla Karađorđevića, pretražujući arhivsku građu i bogatu literaturu o knezu Pavlu, štampanu u Srbiji i u inostrastvu. Po njegovim rečima, objavljivanje romana i javno čitanje drame nisu samo prilike da se još jednom kaže istina o ulozi kneza Pavla u prelomnim događajima vezanim za potpisivanje Trojnog pakta, demonstracije od 27. marta 1941. god, i šestoaprilsko bombardovanje Beograda, već se radi i o divnoj ljubavnoj priči.

Knjiga “Konačna istina – Olga i Pavle Karađorđević između istine i sudbine” Veroslava Rančića prvi put je predstavljena javnosti 3. juna 2009. godine u Svečanoj sali Starog dvora u Beogradu. U promociji knjige učestvovali su i Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza Jelisaveta Karađorđević, gospodin Miodrag Janković, istoričar i urednik sajta “27. MART”, kao i Veroslav Rančić, pisac knjige “Konačna istina”.

Saznajte više…