RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Sahrana na Oplencu

Sahrana na Oplencu

Uvaženi posetioci,

Pozivamo vas da posetite sajt “27. mart” i pogledate stranicu “Sahrana na Oplencu”, u okviru koje smo objedinili sve do sada objavljene sadržaje o želji Nj.K.V. kneginje Jelisavete Karađorđević da posmrtne ostatke kneza Pavla, kneginje Olge i kneza Nikole Karađorđevića prenese u Srbiju.

Podsećamo da je polovinom januara ove godine Patrijarh srpski Irinej primio princezu Jelisavetu Karađorđević u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, kada je i podržao njeno nastojanje da članove svoje porodice sahrani u porodičnom mauzoleju na Oplencu. Nedugo po blagoslovu poglavara Srpske pravoslavne crkve, i država je pokazala dobru volju da se posmrtni ostaci kneza Pavla i kneginje Olge, iz Lozane u Švajcarskoj, gde su sahranjeni u izgnanstvu, prenesu na Oplenac.

Punih deset godina traje borba da posmrtne ostatke mog oca, majke i brata vratim tamo gde pripadaju – na Oplenac. Onda sam na neki način završila posao. Godinama priželjkujem dan da na Oplencu, pod rajskim krošnjama i srpskim nebom mojim najmilijima zapalim sveće i položim bukete cveća na njiihov grob. – Nj.K.V. kneginja Jelisaveta Karađorđević