RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Knezu Pavlu sve počasti

Knezu Pavlu sve počasti

Uvaženi posetioci,

Kako saznaje dnevni list “Večernje novosti” (“Knezu Pavlu sve počasti”, 27.1.2012.), država će pomoći pri prenošenju i sahrani posmrtnih ostataka kneza Pavla Karađorđevića u Srbiju.

Naime, pored blagoslova patrijarha srpskog Irineja, i državni organi pokazuju dobru volju da se posmrtni ostaci kneza Pavla i kneginje Olge, iz Lozane u Švajcarskoj, gde su sahranjeni u izgnanstvu, prenesu u porodičnu grobnicu na Oplencu.

Ministarstvo vera i dijaspore kneginji Jelisaveti Karađorđević pružiće svu pomoć da se uz državne počasti izvrši prenos posmrtnih ostataka kneza Pavla, njegove žene Olge i kneževića Nikole.

Knezu Pavlu sve počasti

VEČERNJE NOVOSTI, 27.1.2012.
PIŠE: V. Talović

(…)

– Knez Pavle rodu je dao svoje veličanstveno umeće, bez senke, što je konačno sudska rehabilitacija nedvosmisleno potvrdila – kaže državni sekretar u Ministarstvu vera i dijaspore dr Predrag Tojić. – Kao srpski vladar, knez Pavle zaslužuje sve državničke počasti u prenosu zemnih ostataka iz egzila na sveto mesto, koje mu po božjim i ljudskim obzirima pripada, u kriptu Crkve svetog Đorđa na Oplencu.

Pre nekoliko dana princeza Jelisaveta se, preko svog advokata Dušanke Subotić Homen, obratila za pomoć nadležnom Ministarstvu. Da je država spremna da pomogne u ekshumaciji, prenosu posmrtnih ostataka i sahrani, govori brzina kojom je stigao potvrdan odgovor, ali i zalaganje ministra vera i dijaspore Srđana Srećkovića, koji se sa državnim sekretarom iz Ministarstva pravde dogovorio da zajedničkim snagama isprave ovu istorijsku nepravdu.

– Uputili smo zahtev i Ministarstvu spoljnih poslova Srbije da se preko naše ambasade i konzulata u Švajcarskoj pokrene procedura za svečani prenos moštiju počivšeg kneza Pavla i kneginje Olge – kaže Tojić. – Kao vladar koji je vodio zemlju više od šest godina, 1934-1941, zaslužuje najviše počasti. A kako je živeo u rasejanju naše Ministarstvo kao nadležno, institucionalno treba da sprovede odluku Vlade. Smatram da bi bilo neophodno da se oformi odbor koji bi pratio ovaj događaj.

– Kako je knez Pavle rehabilitivan pravosnažnim rešenjem, nema pravnih smetnji da se izvrši prenos moštiju u kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu – kaže Dušanka Subotić Homen.

Ona kaže da je želja princeze Jelisavete da knez Pavle bude sahranjen uz najveće državne počasti, kao što je kralj Nikola dočekan i ispraćen od svog naroda, na večni počinak u crkvu na Cetinju. Kralja je dočekala počasna garda, a počast mu je odao i narod u mimohodu.

Advokati koji zastupaju princezu Jelisavetu dogovaraju dalje korake. Posle potvrdnog odgovora iz Ministarstva vere i dijaspore, prvi sledeći je upućivanje zvaničnog pisma Vladi, odnosno Generalnom sekretarijatu Vlade.

– Kao advokat princeze Jelisavete, pratiću taj postupak da ne bi trajao previše dugo – kaže Subotić Homen. – Po švajcarskom zakonu zabranjena je ekshumacija od 1. aprila do 1. oktobra što nas obavezuje da budemo brzi. Ali ako se i dogodi da sahrana bude na jesen, bez obzira na to ko tada bude u vlasti, zaključak Vlade moraće da se ispoštuje.

Nepravda

– Da nema političke volje, ne bi bilo ni rehabilitacije – kaže Dušanka Subotić Homen. – I predsednik Boris Tadić je nedavno istakao da je srećan što je knez Pavle rehabilitovan posle duge istorijske nepravde.

Troškovi

– Od odluke Vlade zavisiće da li troškove ekshumacije, prenosa i sahrane pokriva država – kaže Predrag Tojić. – Ako se sahrana odobri uz državne počasti, troškovi su državni. Ako pomoć države izostane, očekuje se pomoć donatora.

(Tekst je objavljen u dnevnom listu Večernje novosti 27. januara 2012. godine.)

Oplenac čeka kneza Pavla

VEČERNJE NOVOSTI, 26.1.2012.
PIŠE: Violeta Talović

U crkvi Svetog Đorđa u Topoli očekuju na jesen sahranu posmrtnih ostataka Pavla Karađorđevića. Princeza Jelisaveta: Obratiću se za pomoć donatorima.

EVO, ovde, pored sina kralja Petra Prvog i kneginje Zorke, Đorđa i njegove supruge Radmile, mogli bi da budu sahranjeni posmrtni ostaci kneza Pavla. A naspram njega, pod ovim raskošnim srpsko-vizantijskim svodom ukrašenim mozaikom, jedno grobno mesto u tišini čeka i kneginju Olgu.

Miladin Gavrilović, direktor Zadužbine kralja Petra Prvog na Oplencu, otkriva mesto u kripti crkve Svetog Đorđa gde će, „ako sve krene po dobru“, biti sahranjeni posmrtni ostaci prognanog namesnika i njegove supruge, kneginje Olge.

– Vreme je da se knez vrati na Oplenac, među pretke, u zavičaj – kaže Gavrilović. – Državi je dugo trebalo da kneza Pavla rehabilituje i ispravi istorijsku i ljudsku nepravdu.

Jesen bi, smatra Gavrilović, bila idealno vreme da se posmrtni ostaci kneza i kneginje (i njihovog sina Nikole) iz Švajcarske gde su sahranjeni, prenesu na Oplenac.

Toliko je potrebno za pripremu ovog događaja koji nikako, smatra on, ne sme proći bez ozbiljnije podrške crkve i države.

I princeza Jelisaveta Karađorđević kaže za „Novosti“ da očekuje podršku države, crkve i prijatelja.

– Ne znam koliko će ekshumacija, prenos i sahrana posmrtnih ostataka mog oca koštati. Obratiću se za pomoć donatorima i najverovatnije formirati odbor za sahranu.

Do tada treba obaviti niz proceduralnih poteza, počevši od zahteva švajcarskim vlastima za ekshumaciju, pa sve do čina same sahrane.

– Blagoslov patrijarha srpskog Irineja ohrabrio je princezu Jelisavetu ali ona je, u želji da što pre dobije toplu reč crkve, previdela i da joj je za upokojenje u crkvu Svetog Đorđa potrebna saglasnost nadležnog episkopa vladike šumadijskog Jovana – kaže Gavrilović.

– Bez obzira na ovaj princezin previd, episkop će, uveren sam, biti saglasan. Protokol je u nadležnosti Episkopije, ali i države koja ne sme da se obruka i koja treba da stane iza ovog događaja.
Gavrilović očekuje da će uz Ministarstvo vera, podršku sahrani posmrtnih ostataka kneza Pavla na Oplencu dati i Ministarstvo kulture.

Osim Jelisavete i Aleksandra, dece kneza Pavla, Gavrilović smatra da je očekivana i saglasnost drugih članova dinastije Karađorđević.

– Siguran sam da je vest o rehabilitaciji među njima s radošću dočekana i da će sahrani prisustvovati svi Karađorđevići – kaže Gavrilović. – Još od kralja Petra, Oplenac je porodična grobnica Karađorđevića. Ovo mesto ima istorijsku simboliku i ako im nije bilo dozvoljeno da u zemlji umiru, vreme je da se u Srbiju vrate i sahrane pored slavnih predaka.

Sarkofag vožda i kralja

U HRAMU su dva sarkofaga – u severnoj pevnici kralja Petra, ktitora crkve, a u južnoj vožda Karađorđa. U kripti je 39 grobnica, od kojih su 22 groba dinastije Karađorđević. Četiri pripadaju srpskim vladarima. Grobnice su popunjavane bez naročitog reda, ne poštujući generacijsko načelo, stepen srodstva, redosled u smrti. Ovde je grob Karađorđeve majke Marice, supruge Jelene, njihove dece i devetoro unuka.

(Tekst je objavljen u dnevnom listu Večernje novosti 26. januara 2012. godine.)

Saznajte više…