RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » VEČERNJE NOVOSTI: Ne mogu da čekam prenos porodice

VEČERNJE NOVOSTI: Ne mogu da čekam prenos porodice

Uvaženi posetioci,

Dnevni list “Večernje novosti” je u svom broju od 10. februara 2012. godine objavio intervju s kneginjom Jelisavetom Karađorđjević, pod naslovom “Jelisaveta Karađorđević: Ne mogu da čekam prenos porodice”:

“Podržavam inicijativu prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i Kraljevskog dvora za ekshumaciju i sahranu posmrtnih ostataka sedmoro počivših članova dinastije Karađorđević u otadžbini. Znam da ima inicijativa da se obavi zajednička sahrana na Oplencu, ali ne mogu da čekam da oni privedu kraju proceduru, jer sam ja na dobrom putu da uskoro dobijem svu neophodnu dokumentaciju švajcarskih vlasti za prenos mog oca kneza Pavla, moje majke kneginje Olge i brata Nikole u Srbiju.

Ovo u razgovoru za ‘Novosti’ kaže princeza Jelisaveta Karađorđević, kojoj je upravo na beogradsku adresu stigao dopis iz ovlašćene kancelarije u Lozani sa precizno utvrđenim protokolom i procedurom, čak i sa preliminarnom cenom prenosa.

– Uskoro ću tačno znati koliko su troškovi ekshumacija, ali pretpostavljam da bi za sve troje koštali nešto više od 20.000 evra – kaže princeza Jelisaveta.

– Privatno sam se obratila i Konzulatu Švajcarske u Beogradu sa molbom da mi kažu koliko bi koštao prenos posmrtnih ostataka iz Lozane u Cirih i iz Ciriha u Beograd. Od cene zavisi da li će se to obaviti avionom ili kolima.

Posle blagoslova koji je nedavno dobila od patrijarha srpskog Irineja, princezu hrabri i podrška vlasti da se sahrana na Oplencu obavi uz državničke počasti. To znači da bi država snosila i troškove sahrane.

– Smatram da moj otac koji je zbog istorijske nepravde u izganstvu umro, to zaslužuje – kaže princeza Jelisaveta. – Moj san se ostvaruje. I kad se činilo nemogućim, maštala sam o danu da moje drage vratim i sahranim na Oplenac. Biću svakako zadovoljna ako država pokaže volju i plati troškove sahrane.

Po švajcarskim pravilima, ekshumacija se ne obavlja od aprila do oktobra. Iako bi volela da se sahrana obavi što pre, princeza smatra da je početak jeseni optimalno vreme za to.

– Duboko poštujući episkopa šumadijskog Jovana, u čijoj je nadležnosti crkva Svetog Đorđa na Oplencu, uskoro ću mu se obratiti zvaničnom molbom za prijem – kaže princeza. – Srećna sam što me podržava i što se ovom događaju raduje srpski narod ne samo u zemlji, nego i u inostranstvu.

Princezi je, kako ističe, velika podrška njena porodica, naročito brat Aleksandar, ćerke Kristina i Katarina i sin Nikola, bratanci Mihailo, Đorđe i Vladimir. Svi će, kaže, doći na Oplenac.

(…)

Podrška princa Čarlsa

Pre dva dana u kraljevskoj palati u Londonu princeza Jelisaveta se srela s rođakom, princom Čarlsom.

– On me podržava, srećan je što će moj otac knez Pavle, sa majkom i bratom biti sahranjen u porodičnoj grobnici na Oplencu koju je gradio kralj Petar Prvi Karađorđević – kaže princeza Jelisaveta. – Volela bih da i on prisustvuje ovom događaju. (…)”

Posetite sajt dnevnog lista “Večernje novosti” i pročitajte tekst “Jelisaveta Karađorđević: Ne mogu da čekam prenos porodice” u celini.

Saznajte više…