RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Patrijarh srpski Irinej podržava nastojanje da knez Pavle bude sahranjen na Oplencu

Patrijarh srpski Irinej podržava nastojanje da knez Pavle bude sahranjen na Oplencu

Patrijarh srpski Irinej, poglavar Srpske pravoslavne crkve, primio je kneginju Jelisavetu Karađorđević u utorak, 17. januara 2012. godine, u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu. Kako izveštavaju “Večernje novosti” u broju od 18.1.2012. godine, u toplom razgovoru je najviše reči bilo o rehabilitaciji kneza Pavla, kojom je, prema rečima princeze Jelisavete, posle mnogo godina ispravljena jedna teška istorijska nepravda. Patrijarh srpski Irinej je ovom prilikom podržao nastojanje da posmrtni ostaci Pavla, Olge i Nikole Karađorđevića budu sahranjeni na Oplencu.

– Srećna sam i počastvovana podrškom Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja da posmrtni ostaci mog oca kneza pavla, moje majke Olge i brata Nikole budu preneti na Oplenac i sahranjeni u porodičnoj grobnici – izjavila je Kneginja za “Novosti” neposredno po završetku sastanka sa patrijarhom Irinejom. – Patrijarh razume moju želju i napore da svoje roditelje i brata sahranim na Oplencu o kojem je otac sanjao u tuđini. (…) Dirnuta sam jer u Patrijarhovoj podršci ima iskrenog razumevanja za patnju kroz koju je, daleko od otadžbine, prolazila moja porodica. (…) Godinama priželjkujem dan da na Oplencu, pod rajskim krošnjama i srpskim nebom, mojim najmilijima zapalim sveće i položim bukete cveća na njihov grob.

Kneginja Jelisaveta izrazila je nadu da će biti u prilici da posmrtne ostatke članova svoje porodice prenese iz Švajcarske u Srbiju do leta ove godine, u čemu  očekuje i podršku države.

Posetite sajt dnevnog lista “Večernje novosti” i pročitajte vest “Knez Pavle može na Oplenac” u celini.

Kneginja Jelisaveta i Dragan Babić u poseti Patrijarhu srpskom Irineju

Saznajte više…