RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Knez Pavle Karađorđević konačno rehabilitovan

Knez Pavle Karađorđević konačno rehabilitovan

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je kneza Pavla Karađorđevića, nekadašnjeg namesnika Kraljevine Jugoslavije. Rešenje o rehabilitaciji, na 15 kucanih strana, potpisala je sudija Vesna Dželetović-Cucić, a njime je poništena odluka Državne komisije iz septembra 1945.godine, kojom je knez Pavle proglašen ratnim zločincem i oduzeta su mu sva građanska prava i imovna u zemlji. Činom rehabilitacije poništene su sve pravne posledice navedene odluke, uključujući i kaznu konfiskacije imovine. Sudsko rešenje je u sredu dostavljeno advokatu princeze Jelisavete Karađorđević, kćerke kneza Pavla, koja je podnela zahtev za rehabilitaciju svog oca pre tri i po godine.

Nj.K.V. princeza Jelisaveta Karađorđević smatra da je ovom presudom završena dugogodišnja borba za ispravljanje istorijske nepravde prema knezu Pavlu, a novinarima dnevnog lista “Press” rekla je: “Mnogo sam srećna. Znam da i moj otac to negde oseća. I zato mi je, u isto vreme, i mnogo teško jer znam koliko je on patio zbog toga što je sve što ima dao svojoj zemlji, a tako mu se vratilo. Ali, sada mu i Srbija lepšim vraća… I ja znam da će i Srbiji biti bolje”. U izjavi za “Večernje novosti” Kneginja navodi: “Živela sam za ovaj trenutak i nadala mu se. Ne možete ni da zamislite koliko sam srećna što je nepravda prema mome ocu Knezu Pavlu konačno ispravljena. Rešenje o rehabilitaciji još nisam videla, to ću učiniti odmah, u četvrtak. To mi je prvo što ću učiniti. Žao mi je, jedino, što vest on ne može da čuje. Ona bi mu bar malo zalečila patnju i rane, zbog optužbi, koje su ga bolele i pod čijim pritiskom je, posle, završio i svoj život van otadžbine koju je toliko voleo. Zato ću učiniti sve da ga vratim i sahranim u Srbiji. To, posle rehabilitacije, verujem, neće biti tako teško.”

Knez Pavle je prvi predstavnik porodice Karađorđević koji je rehabilitovan pred našim sudovima. Iako ga je ideološki obojena istorija posleratne Jugoslavije predstavljala kao namesnika koji je sklopio pakt sa Hitlerom, istorijska istraživanja i arhivski dokumenti pokazuju da je knez Pavle nastojao da spasi svoj narod velikog stradanja. Prema navodima poništene presude iz 1945. godine, novouspostavljena komunistička vlast teretila je Kneza namesnika da je “po preuzimanju vlasti pogazio Ustav. Da je uzeo celokupnu vlast u svoje ruke i ignorisao narodne predstavnike”, optužen je “za zaključivanje Trojnog pakta čime je doprineo agresivnom ratu sila osovine”, kao i da je “bio zadojen neodoljivom mržnjom prema SSSR”.

Advokatski tim za rehabilitaciju kneza Pavla, predvođen profesorom Oliverom Antićem, u sudskom procesu je dokazao da Knez nije mogao da bude osuđen kao saradnik okupatora i ratni zločinac, pre svega zbog činjenice da iz zemlje proteran posle puča 27. marta 1941., dakle pre početka rata, nakon čega nije imao nikakvog uticaja na dešavanja u ratom zahvaćenoj Jugoslaviji. Dušanka Subotić-Homen, advokat kneginje Jelisavete, za dnevni list “Večernje novosti” izjavila je da je odbrana “i pismenim dokazima potvrdila da potpisivanju Trojnog pakta knez Pavle nije prisustvovao. A nije ni mogao da bude osuđen po zakonu koji je važio u vreme za koje su mu pripisana dela, niti je mogao iz izgnanstva da čini zločine koji su mu stavljeni na teret”. Gospođa Subotić-Homen posebno je ukazala na primer retroaktivne primene propisa: “Deklaracije i propisi, primenjeni na kažnjavanje kneza Pavla, objavljeni su pet godina posle njegovog proterivanja. A jedno od ustavnih načela je da nema retroaktivnosti u primeni propisa. Takođe, po tada važećem Ustavu Srbije u Kraljevini Jugoslaviji, knez Pavle, kao jedan od namesnika nije imao pravo da potpisuje, niti zaključuje Trojni pakt. To je 27.3.1941. godine učinio predsednik Vlade, Dragiša Cvetković.”

Prema njenim rečima, knez Pavle je odlukom iz 1945. godine proglašen zločincem iz ideološko-političkih razloga: “Upravo ova rehabilitacija ne samo da govori o promenama koje se svakodnevno kod nas dešavaju, nego i o ispravkama tako teških nepravdi kao što je ova. (…) Smatram da ovo rešenje ima i istorijski značja. Jer, kad se budu otvorile sve arhive koje su danas još zatvorene, srpski narod će dobiti saznanja do kojih čak i u ovom času ne može da dođe. Ovo je samo još jedan prilog ispravci istorije koju smo učili.”

Profesor Antić za “Press” kaže da – iako je postojala sumnja da su domaći sudovi spremni da donesu presude koje ideološki menjaju pogled na našu istoriju – posle predočenih dokaza drugačija presuda jednostavno nije bila moguća: “Tako nešto bi bio veliki skandal, a te sudije bi bile zapamćene u istoriji da su dva puta ponovile isti zločin. Stvari se više ne mogu kriti pod okriljem nekih državnih komisija i režimski kontrolisanih medija kao što je bilo u Brozovo vreme i takve nepravde više nisu moguće. Knez Pavle je bio jedan od najumnijih Srba koji je doživeo zlu sudbinu i koga je Zapad na čelu sa Velikom Britanijom izdao. Knez je osuđen za najgore delo na svetu koje postoji posle genocida. To je bila politička presuda i oličenje bahatosti tadašnjeg režima. Presuda nije imala utemeljenje ni u činjenicama ni u pravu.”

Istoričar i književnik Miodrag Janković, urednik sajta “27. mart”, ističe da je reč o istorijskoj presudi, kojim se vraća vera u pravdu u Srbiji: “Ovo nije istorijski događaj samo za porodicu kneza Pavla, nego za sve nas. Jer, nije ispravljena nepravda samo prema ličnosti kneza Pavla, već i prema ideji monarhije. Ovo je veliki doprinos otrežnjenju od komunizma kod Srba, jer sada je jedna velika laž sudski utvrđena, ta laž na kojoj su se obrazovale generacije naše dece. Knez Pavle je bio oklevetani državnik koji je pokušao da spase srpski narod od onoga što je usledilo, od ratnih stradanja u Drugom svetskom ratu i genocida u Hrvatskoj. Sada konačno o njegovoj ličnosti možemo da govorimo slobodno i niko više ne može da ne veruje da je to čovek koji je dao veliku žrtvu ovom narodu”.

Saznajte više…