RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » VEČERNJE NOVOSTI: Grobovi Karađorđevića rasuti po svetu

VEČERNJE NOVOSTI: Grobovi Karađorđevića rasuti po svetu

Uvaženi posetioci,

Dnevni list “Večernje novosti” je u svom broju od 18. februara 2012. godine objavio članak pod naslovom “Grobovi Karađorđevića rasuti po svetu”:

Kako su živeli i umirali članovi kraljevske porodice Karađorđevića: Petnaestoro naslednika vožda Karađorđa sahranjeno je u inostranstvu…

Petnaestoro potomaka vožda Karađorđa sahranjeno je u inostranstvu, od čega će sedmoro najverovatnije da bude pohranjeno u porodičnu kriptu na Oplencu. To su potomci Alekse Karađorđevića i Petra Karađorđevića, a njihove grobnice se nalaze od Rusije i Rumunije, preko Velike Britanije, Francuske, Švajcarske do Amerike – kaže istoričar Slobodan Krstić, koji upravo crta kartu grobnica Karađorđevića rasutih po svetu.

Na Oplencu je sve spremno za sahranu sedmoro Karađorđevića, čiju ekshumaciju i državni ukop traži Kraljevski dom, čim njihovi posmrtni ostaci budu dopremljeni iz inostranstva. Oni počivaju u četiri zemlje – SAD, Grčkoj, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj.

– Kralj Petar Drugi je 1970. godine sahranjen u manastiru Sveti Sava u Libertvilu, kraljević Andreja 1990. u manastiru Nova Gračanica kod Čikaga. Prestolonaslednikova majka, kraljica Aleksandra od Jugoslavije, sahranjena je 1993. godine u Atini, a kraljica majka Marija od 1961. godine počiva u Vindzoru. Knez Pavle, kneginja Olga i njihov sin Nikola sahranjeni su u Lozani – kaže Slobodan Krstić, istraživač srpske monarhije.

Na pitanje kako su živeli i umirali članovi kraljevske porodice Karađorđević, odgovara:

– Život Karađorđevića je u emigraciji i izgnanstvu bio težak i sumoran. Živeli su skromno, čak siromašno, i umirali sami, gotovo zaboravljeni.

(…)

Život kneza Pavla i njegove porodice je, čini se, bio najteži, jer je posle izgnanstva iz Jugoslavije 1941. godine morao da živi tamo gde su odlučili britanski suvereni.

– Za vreme boravka u Keniji, Olga i Pavle prošli su kroz najstrašniju moru. Pavle je patio od depresije, bio u polubunilu, skoro u komatoznom stanju, zarastao u bradu.

– Tek kada je engleski kralj doznao šta im se događa naređeno je da se knez Pavle Karađorđević s porodicom vrati u Evropu, prvo u Lozanu, potom u Pariz, gde su kupili kuću – opisuje njihovu sudbinu Miladin Gavrilović, direktor Zadužbine kralja Petra na Oplencu.

Knez Pavle je umro u Parizu 1976. godine u 83. godini. Kneginja Olga je živela u Šesnaestom pariskom arondismanu u kući prepunoj uspomena na umrlog sina, kćerku u Americi i pokojnog muža. Kneginja Olga umrla je 11 godina kasnije, u 93. godini.

Večno su tugovali za sinom Nikolom, koga su izgubili 1954. godine, čiji će posmrtni ostaci takođe biti preneseni na Oplenac.

Još se ne zna da li će pokojni knez Nikola Karađorđević počivati u kripti crkve ili u porti hrama Svetog Đorđa na Oplencu. Pravilnik o sahrani u kripti crkve Svetog Đorđa na Oplencu usvojen je 2002. godine. Po njemu, krunisani Karađorđevići imaju svoje mesto u kripti, a ostali Karađorđevići u porti. To navodi na pretpostavku da bi knez Nikola bio sahranjen u porti.

– Prestolonaslednik Aleksandar, kao starešina dinastije Karađorđevića, može mimo pravilnika da uvrsti sve članove porodice za sahranu u kripti. Kako je u zahtevu Vladi Srbiji i predsedniku Srbije poimence nabrojano sedmoro Karađorđevića za državnu sahranu, pretpostavljam da će kripta u hramu za sve njih biti trajna grobnica – objasnio nam je Miladin Gavrilović.”

Posetite sajt Večernjih novosti i pročitajte članak “Grobovi Karađorđevića rasuti po svetu” u celini.

Saznajte više…