RSS RSS

Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević » Vesti » Humanitarna izložba crteža princeze Jelisavete Karađorđević

Humanitarna izložba crteža princeze Jelisavete Karađorđević

Otvaranje izložbe radova princeze Jelisavete (Kuća kralja Petra I, 8.12.2015.)Izložba crteža NJ.K.V. princeze Jelisavete Karađorđević svečano je otvorena 8. decembra 2015. godine u Kući kralja Petra I (Vase Pelagića 40) na Senjaku. Izložba je bila prodajnog i humanitarnog karaktera, a sav prihod se usmerava Domu za decu bez roditeljskog staranja “Drinka Pavlović” na Senjaku.

Izložbom su obuhvaćeni odabrani crteži i deo fotografija prethodno izlaganih u okviru postavke “Ani – Trag na Putu svile”, a kolekciju je tokom avgusta 2015. godine mogla da vidi i publika kotorske galerije “Kod Homena”.

Postavku u Kući kralja Petra otvorili su Nenad Konstantinović, predsednik Skupštine GO Savski venac, i Dušan Đoković, predsednik i osnivač Akademije umetnosti u Beogradu.

“Princeza Jelisaveta za nas je posebna po mnogo čemu. Ona je jedina od članova kraljevske porodice koja je rođena u Beogradu, a bila je prva među njima koja se vratila u Srbiju početkom devedesetih godina”, rekao je Nenad Konstantinović.

Crteži princeze JelisaveteDušan Đoković je skrenuo pažnju prisutnih na posvećeni dugogodišnji humanitarni rad princeze Jelisavete i istakao da je za Srbiju mnogo učinila putem humanitarnih akcija koje je pokretala sa svojom fondacijom. “Dobrota kneginje Jelisavete očituje se u plemenitoj pomoći nesrećnima, ali i srećnima. Evo, i danas je odlučila da sav prihod od njenih crteža pokloni deci”, dodao je na kraju.

Kneginja Jelisaveta se zahvalila posetiocima i rekla: “Ove radove sam stvarala od detinjstva. Neke sam radila veoma davno, a neke u skorije vreme, pošto sam napravila pauzu od deset godina tokom kojih nisam crtala. Mislim da je ovo lep poklon Beograda deci i drago mi je što sam mogla da doprinesem tome da se njima pomogne.”

Otvaranje izložbe radova princeze Jelisavete okupilo je brojne ljubitelje umetnosti, među kojima su bili i njena kćerka Kristina Oksenberg, prinčevi Đorđe i Mihailo Karađorđević, predsednica Skupštine Republike Srbije Maja Gojković, dramski umetnici Jelena Žigon i Ivan Bekjarev i druge ličnosti iz kulturnog i javnog života Beograda.

Izložbu crteža i fotografija princeze Jelisavete u saradnji su organizovali Udruženje “Umetnosti bez granica”, GO Savski venac i Kuća kralja Petra I.

Saznajte više…