RSS RSS

» Fondacija » Istorijat » 2009.

2009.

Knjiga “Konačna istina – Olga i Pavle Karađorđević između istine i sudbine” Veroslava Rančića, objavljena u izdanju Grafičkog ateljea “Dereta”, predstavljena je javnosti 3. juna 2009. godine u Svečanoj sali Starog dvora u Beogradu. U promociji knjige učestvovali su i Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza Jelisaveta Karađorđević, kći kneza Pavla i kneginje Olge, gospodin Miodrag Janković, istoričar i urednik sajta “27. MART”, kao i Veroslav Rančić, pisac knjige “Konačna istina”. Delove romana čitala je prvakinja pozorišta – Tanja Bošković.

Kneginja Jelisaveta Karađorđević je u decembru 2009. godine pokrenula ekološku akciju uređivanja, ozelenjavanja i čišćenja najugroženijih lokacija u centralnoj beogradskoj opštini Stari grad. Tim povodom je u Skupštini opštine Stari grad organizovan sastanak na kome su, pored Kneginje i gospodina Dragana Babića, prisustvovali i Risto Raco, član Opštinskog veća, kao i predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije i javnih komunalnih preduzeća “Zelenilo Beograd” i “Gradska čistoća”.

Narodni muzej u Beogradu je 2009. godine objavio knjigu “Muzej kneza Pavla”, kapitalnu monografsku publikaciju koja svedoči o istorijatu i ogromnom kulturnom značaju Muzeja kneza Pavla, kao i o ulozi kneza Pavla Karađorđevića u osnivanju ove institucije, sakupljanju i organizovanju njenog umetničkog blaga i ucrtavanja Beograda i Kraljevine Jugoslavije na mape moderne umetnosti i kulture Evrope i sveta.