RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Princeza Jelisaveta prisustvovala ART Finalu .011 Akademije umetnosti u Beogradu

Princeza Jelisaveta prisustvovala ART Finalu .011 Akademije umetnosti u Beogradu

Pod visokim pokroviteljstvom Njenog Kraljevskog Visočanstva kneginje Jelisavete Karađorđević, Akademija umetnosti je u četvrtak, 9. juna 2011. godine, proslavila kraj još jedne uspešne školske godine festivalom najvrednijih postignuća svojih studenata – manifestacijom ART Finale .011.

Uprkos kišnom vremenu, Bašta Akademije umetnosti – inače jedan od osvedočeno najlepših beogradskih prostora – bila je mala da primi sve nastavnike i saradnike, studente i članove njihovih porodica, prijatelje Kuće i ljubitelje umetnosti.

Oficijelni program ART Finala .011 otvoren je nastupom hora “Trinity” i besedom Dušana Đokovića, osnivača i predsednika Saveta Akademije umetnosti, nakon čega su najboljim studentima svih studijskih programa osnovnih studija dodeljene vidovdanske nagrade. Diplome i tradicionalne statue anđela ove godine su zaslužili: Slobodan Stepić (Gluma), Dimitrije Kokanov (Dramaturgija), Svetolik Vinkić (Fotografija), Miloš Krasulja (Filmska Režija), Boris Šurlan (Dizajn zvuka i muzička produkcija), Matija Munjiza Petrović (Filmska i TV kamera), Jelena Nikolić (Produkcija u umetnosti i medijima), Sara Vulović (TV režija), Stefan Maša (posthumno, Filmska i TV montaža) i Nenad Ninkov (Advertajzing i dizajn).

Kneginja Jelisaveta Karađorđević je Goranu Stankoviću, diplomiranom studentu TV režije, svečano uručila nagradu “Sveti Vid”, priznanje koje Akademija umetnosti namenjuje onim svojim diplomcima koji su svoj talenat i umeće već potvrdili u javnosti.

Goran Stanković je rođen 1984. godine. Njegovi filmovi su još tokom trajanja studija izazvali veliku pažnju među poznavaocima filmske umetnosti, pa je u medijima često nazivan “mladom nadom srpskog filma”. Stankovićev kratki igrani film “Ko čuva čuvare”, ispitni rad sa III godine, bio je internacionalni festivalski hit, prikazan u zvaničnoj selekciji na više od 30 takmičenja i nagrađivan 10 puta, nakon čega je predstavljao Srbiju u programu “Evropska turneja kratkog filma”, u okviru kojeg je obišao Severnu i Južnu Ameriku. Dokumentarni film “Polazak – diplomski rad na Akademiji umetnosti – Goranu Stankoviću je do danas doneo 7 priznanja (ukupno 17 nagrada u poslednje dve godine studija). Tokom studiranja, Goran Stanković se vredno usavršavao radeći kao asistent reditelja na brojnim TV serijama i dugometražnim igranim filmovima poznatih srpskih filmskih umetnika. Mladi reditelj trenutno snima svoj prvi dugometražni igrani film – ostvarenje pod nazivom “U mraku”, za čiju realizaciju je dobio nagradu Fonda Francuskog internacionalnog kanala (CFI), dodeljenu tokom Međunarodnog festivala audiovizuelnih medija FIPA u Bijaricu. Goran Stanković je nedavno primljen na postdiplomske studije Filmske režije na prestižnom Američkom filmskom institutu (AFI) u Los Anđelesu.

Povelja o pokroviteljstvu princeze Jelisavete nad Akademijom umetnosti

U neformalnom delu ART Finala .011 gosti su imali priliku da uživaju u projekcijama najlepših studentskih fimova, izložbi studentskih fotografija i multimedijalnih projekata, muziciranju pijaniste Bogdana Đorđevića, studenta prve generacije doktorskih umetničkih studija Kreativne industrije, kao i da se opuste uz koktel i svečanu tortu – ljubazni dar kuće “Stamevski”.

Akademija umetnosti je prva privatna akademija umetnosti u regionu, a obraća se odabranima koji svoja profesionalna stremljenja prepoznaju u akademskim studijama Advertajzinga i dizajna, Glume, Dizajna zvuka i muzičke produkcije, Dramaturgije, Produkcije u umetnosti i medijima, TV režije, Filmske i TV kamere, Filmske i TV montaže, Filmske režije i Fotografije. Akademija umetnosti se upisala u akademsku biografiju Srbije kao prva – i skoro punih godinu dana JEDINA AKREDITOVANA – visokoškolska ustanova u polju umetnosti, a takođe i kao prvi umetnički fakultet koji je stekao zvaničnu Dozvolu za rad.

Kneginja Jelisaveta Karađorđević potpisala je Povelju o pokroviteljstvu nad Akademijom umetnosti u novembru 2010. godine, čime je potvrdila dobru volju da ohrabri i nadahne mlade umetnike koji svoj dar oblikuju u okviru ove institucije, kao i svoju posvećenost misiji očuvanja kulture i nasleđa Srbije kroz pružanje podrške darovitim mladim umetnicima, naučnicima i sportistima.

Saznajte više…