RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Završeno ART FINALE 2012 Akademije umetnosti iz Beograda

Završeno ART FINALE 2012 Akademije umetnosti iz Beograda

Pod pokroviteljstvom Njenog Kraljevskog Visočanstva kneginje Jelisavete Karađorđević, Akademija umetnosti u Beogradu je održala ART FINALE 2012 – festival postignuća studenata svih svojih studijskih programa, čime je svečano zaokružila još jednu veoma uspešnu školsku godinu. Ponosna na 17 godina svog postojanja, Akademija umetnosti je studente, profesore i projatelje dočekala u prostoru Bašte u Balkanskoj 21, 21. juna 2012., u 20 časova.

Program svečanosti je otvorio hor “Triniti” himnom studenata “Gaudeamus Igitur”, nakon čega su izvedene pesme “We Will Rock You” i “Feeling Good” (solista: Tijana Žeravčić) i “Somebody That I Used to Know” (solisti: Zorica Tojaga i Nenad Vinćilov). Čuvene stihove “Bićeš čovek, sine moj” Radjarda Kiplinga izgovorila je Milica Gojković, studentkinja Glume na Akademiji umetnosti i dobitnica priznanja “Najstudent glume” za 2011/2012. godinu.

Potom su proglašeni najbolji studenti na svim studijskim programima osnovnih studija u protekloj školskoj godini: Milica Gojković (Gluma), Nikola Krtinić (Fotografija), Predrag Nedeljković (Televizijska režija), Filip Dukanić (Produkcija u umetosti i medijima), Filip Tančić (Dizajn zvuka i muzička produkcija), Marko Mitrović (Filmska i TV montaža), Strahinja Pavlović (Filmska i TV kamera), Emilija Gašić (Filmska režija), Jelena Obradović (Dramaturgija) i Ana Milenković (Advertajzing i dizajn). Princeza Jelisaveta Karađorđević je uručila specijalnu nagradu “Sveti Vid” Hadži-Aleksandru Đuroviću, dobitnku ovog priznanja za 2011. godinu.

Povelja o pokroviteljstvu princeze Jelisavete nad Akademijom umetnosti

Hadži-Aleksandar Đurović, dobitnik Specijalne nagrade “Sveti vid”, diplomirao je na Katedri TV režije u klasi profesora Dragoljuba Elčića na Akademiji umetnosti u Beogradu, sa prosečnom ocenom 9,88. Autor je kratkih igranih filmova: TUGA (po priči Antona Čehova) i NAKON ŠTO JE PETAO ZAPOJAO (po scenariju Zorice Simović), dokumentarnih filmova KRAJ IGRE, POJ i OBELEŽENI, OSTRVA I ZEMLjA, kao i muzičkih spotova, reklama i tv emisija i zvučne knjige. Radio je kao asistent režije na serijama GREH NjENE MAJKE – Zdravka Šotre i MIRIS KIŠE NA BALKANU – Ljubiše Samardžića i na filmovima PARADA – Srđana Dragojevića, ZVERINjAK – Marka Nikolića i KAD SVANE DAN – Gorana Paskaljevića. Režirao je spot Akademije umetnosti i režirao i montirao seriju promotivnih video spotova, u saradnji sa kolegama, studentima i uspešnim diplomcima Akademije umetnosti. Pored režije bavi se pisanjem, muzikom, fotografijom i dizajnom. Od decembra 2011. izabran je u zvanje umetničkog saradnika na Akademiji umetnosti. Dobitnik je Vidovdanske nagrade za Najstudenta Katedre TV režije 2007/2008. godine, nagrade BRONZANI VITEZ na Međunarodnom festivalu “Zlatni vitez” u Moskvi za film “Obeleženi” 2008. godine, a na ovogodišnjem međunarodnom festivalu “Zlatni vitez” , kao predstavnik Akademije umetnosti, dobio je Priznanje za plemenite ideale, uzdizanje ljudske duše i odanost ideji Festivala “Zlatni vitez”.

Priznanje “Sveti vid” se tradicionalno dodeljuje onom diplomcu Akademije umetnosti koji na najbolji način, uz mnogobrojne osvojene nagrade, predstavlja svoj fakultet u javnosti.

Program ovogodišnjeg ART Finala Akademije umetnosti zaokružen je prikazivanjem video-art rada “ART FINALE 3D, mapiranje zgrade” Ane Milenković, “najstudenta” Advertajzinga i dizajna, a prisutni gosti Festivala mogli su da pogledaju izložbu radova studenata Fotografije i Advertajzinga i dizajna u Galeriji Akademije umetnosti, kao i da uživaju u projekciji odabranih filmova studenata Filmske i Televizijske režije. Ceo događaj je zvučno obojen muzičkim aranžmanom koji je pripremila Katedra za dizajn zvuka i muzičku produkciju.

Akademija umetnosti je prva privatna akademija umetnosti u regionu, a obraća se odabranima koji svoja profesionalna stremljenja prepoznaju u akademskim studijama Advertajzinga i dizajna, Glume, Dizajna zvuka i muzičke produkcije, Dramaturgije, Produkcije u umetnosti i medijima, TV režije, Filmske i TV kamere, Filmske i TV montaže, Filmske režije i Fotografije. Akademija umetnosti se upisala u akademsku biografiju Srbije kao prva – i skoro punih godinu dana JEDINA AKREDITOVANA – visokoškolska ustanova u polju umetnosti, a takođe i kao prvi umetnički fakultet koji je stekao zvaničnu Dozvolu za rad.

Kneginja Jelisaveta Karađorđević potpisala je Povelju o pokroviteljstvu nad Akademijom umetnosti u novembru 2010. godine, čime je potvrdila dobru volju da ohrabri i nadahne mlade umetnike koji svoj dar oblikuju u okviru ove institucije, kao i svoju posvećenost misiji očuvanja kulture i nasleđa Srbije kroz pružanje podrške darovitim mladim umetnicima, naučnicima i sportistima.


Dušan Đoković, osnivač i predsednik Saveta Akademije umetnosti,
o Art Finalu 2012 (Još uvek budni, TV Studio B, 21.6.2012.)

Saznajte više…