RSS RSS

» Fondacija » Istorijat » 2008.

2008.

Muzičko veče za princezu Jelisavetu Princeza Jelisaveta je 19. maja 2008. godine nastupila pred brojnim prijateljima i poštovaocima na koncertu u Etnografskom muzeju u Beogradu. Ovo romantično veče bilo je organizovano kao deseto po redu u okviru ciklusa originalnih autorskih nastupa pod naslovom “Pod sjajem zvezda”, u realizaciji prof. Nikole Rackova i njegove Rackov Art produkcije.

Uz pomoć donatora Milosrdni fond „Svetlost“ je podigao tri nove montažne kuće za stare slepe i slabovide. Kuće su izgrađene u krugu doma slepih „Zbrinjavanje“ u Pančevu. Njihovim podizanjem treba znatno da se unaprede uslovi življenja starih lica oštećenog vida koji nemaju obezbeđenu porodičnu brigu i smeštaj. Prema planu Fonda „Svetlost“, na istom mestu treba da se podigne ukupno 15 kuća, koje imaju po tri dvokrevetne sobe, dnevni boravak, kuhinju i dva kupatila. Tri prvoizgrađene kuće su opremljene savremenim nameštajem i uređajima. Svečanost otvaranja izgrađenih kuća održana je 22. maja 2008. godine. Između ostalih, događaju su prisustvovali članovi Saveta Milosrdnog fonda „Svetlost“: princeza Jelisaveta Karađorđević, potpredsednik Vlade Božidar Đelić, slikarka Olja Ivanjicki, dr Jagoda Jorga, predstavnici Saveza slepih Srbije u ovom Savetu: predsednik Milan Stošić i Dragiša Drobnjak, predsednik opštine Pančevo, Srđan Miković, predstavnici donatora, kao i predstavnici medija.

Princeza Jelisaveta je početkom jula 2008. godine Okružnom sudu u Beogradu podnela zahtev za rehabilitaciju kneza Pavla, koga je vlast FNR Jugoslavije 1948. godine proglasila zločincem.

Ketrin Oksenberg, kćerka princeze Jelisavete, i njen suprug, holivudski glumac Kasper van Din, posetili su Beograd u septembru 2008. godine, u nameri da pronađu podršku za snimanje igranog filma o knezu Pavlu.

Kneginja Jelisaveta Karađorđević je 2008. godine, na poziv organizatora, prisustvovala Karađorđevom Kupu, fudbalskom turniru na kome se takmiče fudblaski timovi iz srpskih lokalnih zajednica širom Australije. Karađorđev Kup je tradicionalni australijski godišnji fudbalski turnir koji se svakog oktobra održava u drugom gradu-domaćinu. Turnir organizuju lokalne srpske zajednice, a takmičenje okuplja fudbalske timove iz srpskih zajednica širom Australije.  Karađorđev kup je 2008. godine proslavio 20. godišnjicu, a Pert je, od 3. do 5. oktobra, imao čast da ugosti 14 poluprofesionalnih fudbalskih timova.

Princeza Jelisaveta prisustvovala je dobrotvornoj večeri, nazvanoj “Sveća u tami”, koju je organizovala ambasada Malezije u Beogradu. Svi prilozi prikupljeni na ovom događaju upućeni su “Kući slepih”.

Internet portal “27. mart” počeo je sa radom 14. oktobra 2008. godine pod pokroviteljstvom princeze Jelisavete. Sajt je posvećen životu i ličnosti kneza Pavla Karađorđevića, kao i rasvetljavanju okolnosti koje su dovele do svrgavanja namesništva, uličnih demonstracija od 27. marta 1941. i dugogodišnjeg progona kneza Pavla i njegove porodice. Pored tekstova koji istražuju okolnosti vezane za ovaj važan istorijski datum, kao i fotografija koje otkrivaju duh epohe i aktere dramatičnih događaja, posebnu pažnju zaslužuje i predstavljena arhivska građa. U pitanju je, pre svega, arhiva kneza Pavla – kolekcija značajnih dokumenata, brižljivo čuvanih na Univerzitetu Kolumbija (SAD) – čijim se premijernim objavljivanjem istraživačima i najširoj javnosti pruža jedinstveni uvid u do sada nedostupne primarne istorijske izvore.