RSS RSS

» Princeza Jelisaveta » Događaji » Art Finale 2013. – Vatromet za punoletstvo

Art Finale 2013. – Vatromet za punoletstvo

Princeza Jelisaveta uručuje priznanje Ivici VidanovićuAkademija umetnosti u Beogradu je u sredu, 5. juna 2013. godine, priredila tradicionalnu svečanost Art Finale i, pod pokroviteljstvom Njenog Kraljevskog Visočanstva kneginje Jelisavete Karađorđević, obeležila kraj još jedne uspešne školske godine, nagradila najbolje studente sa svih studijskih programa osnovnih studija i proslavila 18 godina svog postojanja.

U Bašti i Galeriji Akademije umetnosti (Balkanska 21) – inače jednom od najlepših beogradskih prostora – brojne goste je dočekao bogat program. Tako su studenti, profesori i dragi prijatelji Akademije umetnosti, među kojima su bili i članovi kraljevske porodice, predstavnici diplomatskog kora, crkveni velikodostojnici, umetnici i mnoge ličnosti iz javnog života Srbije, bili u prilici da prisustvuju nastupu hora “Vox Slavicum” i muziciranju slavnog Dua Moderato, kao i da pogledaju završnu izložbu studenata Fotografije, izložbu “Iz perspektive producenta” autorke Dee Džanković, studentkinje Produkcije u umetnosti i medijima, kao i video mapiranje 3D prostora studentskim radovima i grafičkim vizualizacijama, autorke Ane Milenković, studentkinje Advertajzinga i dizajna. Tokom svečanosti je otkriven i spomenik – delo samoukog vajara Jove Petijevića, a Bašta Akademije umetnosti je sada bogatija za “Sovino gnezdo” koje, po rečima autora, simbolizuje mesto gde se odgajaju mudri, smeli i odvažni ljudi.

Na ovogodišnjoj manifestaciji Art Finale Akademija umetnosti je po prvi put uručila svečane plakete koje se dodeljuju u znak zahvalnosti za doprinos razvoju Akademije i podršku njenim aktivnostima, a ova priznanja su dobili: Narodno pozorište, VFC “Zastava film” , NID Kompanija “Novosti” AD, RTS – Televizija Beograd, SBB – Srpske kablovske mreže, ambasade Japana i Alžira u Srbiji, Akcionarsko društvo za osiguranje “Globos osiguranje”, RTV Panonija iz Novog Sada, RTV Studio B i Jugoslovenska kinoteka.

Vidovdanska nagrada

Vidovdanaska nagrada Akademije umetnosti - tradicionalne statuete anđela

Kao i svake godine, najlepši deo večeri predstavljalo je svečano uručenje Vidovdanskih nagrada najboljim studentima školske 2012/2013. godine, a priznanja su dobitnicima uručili Mirjana Karanović, redovni profesor Glume i Dekan Akademije umetnosti, Dušan Đoković, osnivač, predsednik Saveta i direktor Akademije umetnosti, kao i šefovi katedri. Tradicionalnu statuetu anđela – zaštitnog znaka Akademije umetnosti – ove godine su poneli: Slaven Došlo (Gluma), Sara Popović (Fotografija), Relja Bikić (Advertajzing i dizajn), Dositej Tomašević (Televizijska režija), Dea Džanković (Produkcija u umetnosti i medijima), Dragana Lakčević (Dizajn zvuka i muzička produkcija), Nemanja Milojević (Filmska i televizijska montaža), Aleksandar Angelovski (Filmska i televizijska kamera), Jan Predan Zvonar (Filmska režija) i Aleksandra Glovacki (Dramaturgija). Princeza Jelisaveta Karađorđević je uručila specijalnu nagradu “Sveti Vid” Ivici Vidanoviću, diplomiranom studentu TV režije na Akademiji umetnosti.

Vatromet za punoletstvo Akademije umetnosti u Beogradu

Vatromet za punoletstvo Akademije umetnosti

Ivica Vidanović, dobitnik Specijalne nagrade “Sveti Vid”, diplomirao je Televizijsku režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu. Bio je angažovan kao reditelj i producent na BK televiziji, B92, TV Pink, RTS, Prva TV, RTRS. Tokom svog višegodišnjeg rada na raznim televizijskim stanicama u Srbiji režirao je više od 200 TV dokumentarnih filmova i emisija o kulturi, živih TV emisija i živih pokrivanja koncerata i verskih službi, televizijske serije “Srpske crkve u dijaspori” i “Istorija srpskog slikarstva 18. i 19. veka”, kao i veliki broj muzičkih spotova, reklama i promotivnih filmova. Bio je direktor Informativne službe Srpske pravoslavne crkve. Od 2006. godine je osnivač i vlasnik producentske kuće “Cinnamon Production”. Dobitnik je niza nagrada i priznanja na domaćim i stranim festivalima: Specijalne nagrade žirija XXII filmskog festivala u Herceg Novom 2012. godine, dva Gran prija Međunarodnog pravoslavnog filmskog festivala u Kubanu, Rusija (2009. i 2010.), Priznanja Međunarodnog fonda pravoslavnih naroda Andrej Firstcalled 2004. godine za  doprinos razvoju Pravoslavne umetnosti i saradnje, Diplome “Zlatni vitez” u Moskvi 2004, Međunarodne Ford nagrade 2003. za očuvanje kulturnog nasleđa za projekt “Podignimo stupove”, Gramate arhiepiskopije Raško-Prizrenske u Gračanici 2002, nagrade predsednika Belorusije na međunarodnom filmskom festivalu u Minsku 2002, Specijalne diplome Etno festivala u Kučevu, Zlatne plakete za najbolje ispričanu priču za film “Pred licem živog Boga” na Jugoslovenskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu.

Art finale 2013

Princeza Jelisaveta sa vladikom Irinejom Dobrijevićem i Svetlanom Đoković, generalnom menadžerkom Akademije umetnosti

Akademija umetnosti je prva privatna akademija umetnosti u regionu, a obraća se odabranima koji svoja profesionalna stremljenja prepoznaju u akademskim studijama Advertajzinga i dizajna, Glume, Dizajna zvuka i muzičke produkcije, Dramaturgije, Produkcije u umetnosti i medijima, TV režije, Filmske i TV kamere, Filmske i TV montaže, Filmske režije i Fotografije. Akademija umetnosti se upisala u akademsku biografiju Srbije kao prva – i skoro punih godinu dana JEDINA AKREDITOVANA – visokoškolska ustanova u polju umetnosti, a takođe i kao prvi umetnički fakultet koji je stekao zvaničnu Dozvolu za rad.

Kneginja Jelisaveta Karađorđević potpisala je Povelju o pokroviteljstvu nad Akademijom umetnosti u novembru 2010. godine, čime je potvrdila dobru volju da ohrabri i nadahne mlade umetnike koji svoj dar oblikuju u okviru ove institucije, kao i svoju posvećenost misiji očuvanja kulture i nasleđa Srbije kroz pružanje podrške darovitim mladim umetnicima, naučnicima i sportistima.

Saznajte više…