RSS RSS

» Fondacija » Istorijat » 2011.

2011.

Zahvaljujući pomoći kneginje Jelisavete Karađorđević, članova Srpskog kulturnog udruženja “Desanka Maksimović” iz Lugana i drugih prijatelja, talentovani muzičar Momir Novaković, stipendista Fondacije princeze Jelisavete i student harmonike na muzičkom konzervatorijumu u Luganu (Švajcarska),  17. januara 2011. godine postao je vlasnik harmonike vrhunskog kvaliteta, uz koju će biti u stanju da nastavi svoje umetničko usavršavanje, nastupa na koncertima i osvaja nagrade na prestižnim svetskim muzičkim takmičenjima. Momiru je prethodni instrument ukraden u julu 2010. godine u Barseloni, dan posle odličnog koncerta, pa mladi umetnik puna dva meseca nije imao na čemu da svira, dok je poslednja četiri meseca koristio pozajmljenu harmoniku, istovremeno pokušavajući da pronađe sredstva da nabavi sopstvenu.

Njeno Kraljevsko Visočanstvo kneginja Jelisaveta Karađorđević prisustvovala je venčanju britanskog princa Vilijema i Kejt Midlton, održanom u petak, 29. aprila 2011. godine, u Vestminsterskoj opatiji u Londonu. Kneginja je, nakon ceremonije, bila gošća i na svečanom prijemu u Bakingemskoj palati, na kome je mladom paru sreću poželelo 650 zvanica iz redova inostranih kraljevskih porodica, britanskih zvaničnika, porodice i prijatelja mladenaca.

Princeza Jelisaveta Karađorđević je u utorak, 10. maja 2011. godine, otvorila izložbu slika “Sazvežđe Olje Ivanjicki”, postavljenu u Kući kralja Petra (Vase Pelagića 40, Beograd). Izložbu su organizovali Fond Olge Ivanjicki, Opština Savski Venac i prijatelji velike slikarke, obeležavajući 80 godina od njenog rođenja i verujući da je važno sećati se i podsećati onog što je Olja često nazivala ostavštinom za budućnost.

Pod visokim pokroviteljstvom Njenog Kraljevskog Visočanstva kneginje Jelisavete Karađorđević, Akademija umetnosti je u četvrtak, 9. juna 2011. godine, proslavila kraj još jedne uspešne školske godine festivalom najvrednijih postignuća svojih studenata – manifestacijom ART Finale .011. Uprkos kišnom vremenu, Bašta Akademije umetnosti – inače jedan od osvedočeno najlepših beogradskih prostora – bila je mala da primi sve nastavnike i saradnike, studente i članove njihovih porodica, prijatelje Kuće i ljubitelje umetnosti. Kneginja Jelisaveta Karađorđević je Goranu Stankoviću, diplomiranom studentu TV režije, svečano uručila nagradu “Sveti Vid”, priznanje koje Akademija umetnosti namenjuje onim svojim diplomcima koji su svoj talenat i umeće već potvrdili u javnosti.

Narodni muzej iz Beograda je u ponedeljak, 4. jula 2011. godine, otvorio svojevrsnu galeriju pod vedrim nebom i izložio dela iz svojih umetničkih zbirki na reprodukcijama postavljenim na fasadama centralnih beogradskih ulica. Projekat pod nazivom “Art Tura” realizovan je pod pokroviteljstvom Nj.K.V. kneginje Jelisavete Karađorđević, a rezultat je uspešne saradnje Narodnog muzeja, kompanija Hewlett-Packard i Telenor, i Gradske opštine Stari grad. Tokom puna tri meseca, sve do 30. septembra 2011. godine, prolaznici su mogli da uživaju u preko 30 izuzetnih remek dela koja već duže vreme nisu dostupna široj javnosti, a među kojima su se nalazile slike Kloda Monea, Kamija Pisaroa, Pjera Ogista Renoara, Edgara Dega, Matisa i Pabla Pikasa, kao i radovi domaćih autora, poput Katarine Ivanović, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Jovana Bjelića, Save Šumanovića i Milene Pavlović Barili. Izložbom su obuhvaćena dela srpskog slikarstva XVIII i XIX veka, jugoslovenskog slikarstva XX veka, kao i kolekcija strane umetnosti, a većina slika je izvorno bila deo riznice Muzeja kneza Pavla.

Teatar “Madlenianum” iz Beograda organizovao je javno čitanje drame “Konačna istina – Olga i Pavle Karađorđević” Veroslava Rančića na svojoj sceni “Bel Etage” u četvrtak, 7. jula 2011. godine, u 20 časova. U velikom glumačkom ansamblu kneževski par predstavljali su Tihomir Stanić i Vanja Milačić, a pored njih učestvovali su još i Miloš Timotijević, Milica Janketić, Svjetlana Knežević, Dejan Đurović, Dragan Vujić i drugi. Poseban kuriozitet ove umetničke večeri bio je nastup kneginje Jelisavete Karađorđević, kćerke kneza Pavla i kneginje Olge, koja govorila prolog i epilog komada.

Nj.K.V. princeza Jelisaveta Karađorđević i njena kćerka Katarina Oksenberg prisustvovale su privatnoj komemoraciji slavnoj glumici Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), koja je održana u krugu od samo 400 odabranih zvanica – prijatelja i članova porodice preminule filmske dive – 16. oktobra 2011. godine, u bioskopskoj dvorani filmskog studija kompanije Warner Bros. (Burbenk, Kalifornija). Skup je posvećen podsećanju na izvanredan život, trajnu umetničku zaostavštinu i neponovljiv duh velike glumice.

U okviru Specijalne bolnice u Ribarskoj banji, 5. novembra 2011. godine svečano je otvoren najmoderniji wellness i spa centar, čija izgradnja predstavlja najveću investiciju u Rasinskom okrugu, kao i među banjskim i klimatskim centrima u Srbiji. Spa centar je podignut na temeljima turskog kupatila iz XVII veka, što je poslužilo kao inspiracija za spoj tradicionalnog istočnjačkog amama i modernog wellness koncepta. Spa centar u Ribarskoj banji otvoren je u prisustvu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, dr Zorana Stankovića, ministra zdravlja u Vladi Republike Srbije, Ivice Dačića, potpredsednika Vlade RS i ministra unutrašnjih poslova, princeze Jelisavete Karađorđević, ambasadora inostranih zemalja, istaknutih ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života, predstavnika medija i građana Ribarske Banje.

U okviru strateške saradnje Telenor fondacije i Narodnog pozorišta, a povodom proslave Dana Narodnog pozorišta, u ponedeljak, 21. novembra 2011. godine, na Velikoj sceni je javnosti predstavljena fotomonografija “Skrivena lepota” autorke Dine Jonsen, koja na reprezentativni način prikazuje umetnički život ove institucije. Na više od sto luksuzno opremljenih stranica objavljene su fotografije članova Drame, Opere i Baleta, enterijeri zgrade Narodnog pozorišta i dešavanja iza kulisa. Fotomonografiju je objavila Telenor fondacija, a u njenoj pripremi je učestvovala i Akademija umetnosti iz Beograda, visokoškolska institucija koja obrazuje mlade u oblasti umetnosti, a čiji je pokrovitelj princeza Jelisaveta Karađorđević.

Viši sud u Beogradu je 15. decembra rehabilitovao kneza Pavla Karađorđevića, nekadašnjeg namesnika Kraljevine Jugoslavije. Rešenje o rehabilitaciji, na 15 kucanih strana, potpisala je sudija Vesna Dželetović-Cucić, a njime je poništena odluka Državne komisije iz septembra 1945.godine, kojom je knez Pavle proglašen ratnim zločincem i oduzeta su mu sva građanska prava i imovna u zemlji. Činom rehabilitacije poništene su sve pravne posledice navedene odluke, uključujući i kaznu konfiskacije imovine. Sudsko rešenje je u sredu dostavljeno advokatu princeze Jelisavete Karađorđević, kćerke kneza Pavla, koja je podnela zahtev za rehabilitaciju svog oca pre tri i po godine. Nj.K.V. princeza Jelisaveta Karađorđević izjavila je da smatra da je ovom presudom završena dugogodišnja borba za ispravljanje istorijske nepravde prema knezu Pavlu, a novinarima dnevnog lista “Press” rekla je: “Mnogo sam srećna. Znam da i moj otac to negde oseća. I zato mi je, u isto vreme, i mnogo teško jer znam koliko je on patio zbog toga što je sve što ima dao svojoj zemlji, a tako mu se vratilo. Ali, sada mu i Srbija lepšim vraća… I ja znam da će i Srbiji biti bolje”. U izjavi za “Večernje novosti” Kneginja navodi: “Živela sam za ovaj trenutak i nadala mu se. Ne možete ni da zamislite koliko sam srećna što je nepravda prema mome ocu Knezu Pavlu konačno ispravljena. Rešenje o rehabilitaciji još nisam videla, to ću učiniti odmah, u četvrtak. To mi je prvo što ću učiniti. Žao mi je, jedino, što vest on ne može da čuje. Ona bi mu bar malo zalečila patnju i rane, zbog optužbi, koje su ga bolele i pod čijim pritiskom je, posle, završio i svoj život van otadžbine koju je toliko voleo. Zato ću učiniti sve da ga vratim i sahranim u Srbiji. To, posle rehabilitacije, verujem, neće biti tako teško.”